Látnivalók és wellness - 4 kompakt úti cél Magyarországon

2020.06.18

Olvastam egyszer egy vicces összeállítást a magyarok és Magyarország csalhatatlan jellemzőiről. Az egyik pontban az állt, hogy ha Magyarországon élsz, akkor a lakhelyed 10 km-es körzetében egészen biztosan akad termálforrás és -fürdő. Ez mindent elárul arról, hogy Magyarország mennyire gazdag termálvizekben. Sok hazai termálfürdő messze földön is híres, nem véletlenül szeretjük mi is a hazai termálvizeket.

Viszonylag gyakran el szoktunk ruccanni egy-egy napra hozzánk közelebb fekvő termálfürdőkbe, de 2-3 évente szívesen beiktatunk egy wellnessezős hosszú hétvégét is. A wellnessezés egyfajta külön kategória számunkra, ugyanis általában az a filozófiánk, hogy a látnivalók, programok javára spórolunk a szálláson és az étkezésen. Élményekre sosem sajnáljuk a pénzt, hiszen azért utazunk el valahová, hogy minél több tapasztalatot szerezzünk, mivel azonban mi sem rendelkezünk feneketlen pénztárcával, így értelemszerűen próbálunk faragni a költségeken, ahol csak tudunk. Nem keressük a luxust, beérjük egyszerűbb szálláshelyekkel, és az étkezéseket is igyekszünk olcsón, egyszerűen megoldani, hiszen egyébként sem vagyunk nagy ínyencek. Eme aranyszabályunk alól kivételt képez a wellnessezés, hiszen ebben az esetben maga a hotel és annak wellnessrészlege jelenti a legfőbb élményt. Ilyenkor nagy körültekintéssel választunk ki egy nívós hazai wellnesshotelt, ahová befészkeljük magunkat 3-4 napra, és maximálisan kiélvezzük a szálloda nyújtotta lehetőségeket: az élménymedencéket, a szaunát, a pezsgőfürdőt és persze a bőséges, svédasztalos étkezéseket. Wellnessezni szigorúan belföldön szoktunk, aminek két egyszerű oka van. Az egyik, hogy jó minőségű termálvizekért tényleg nem kell külföldre menni, van belőlük itthon is bőséggel. A másik pedig az, hogy a kulináris élvezetek terén sem tudunk jobbat elképzelni egy színvonalas magyar wellnesshotel kínálatánál. Ilyenkor kitűnő lehetőség nyílik arra, hogy kényeztessük magunkat a magyar konyha remekeivel.

Mindemellett azonban ilyenkor is úgy választunk úti célt, hogy legyenek a közelben látnivalók és egyéb programlehetőségek, hiszen lételemünk az aktív kikapcsolódás is, ezért még egy pihentető wellnesshétvégét is szívesen kötünk össze egy kis túrázással vagy városnézéssel. Látnivalókkal egybekötött wellness? Miért is ne? Rengeteg ilyen kompakt úti cél van Magyarországon, most ezekből készítettem egy összeállítást a saját eddigi tapasztalataink alapján. A helyszínek címszavakban, lejjebb részletesen jellemezve:

  • Egerszalók - Saliris Resort - Eger látnivalói
  • Lillafüred - Hunguest Hotel Palota - Lillafüred, Szilvásvárad látnivalói
  • Visegrád - Hotel Silvanus - Visegrád, Esztergom látnivalói
  • Gyula - Hunguest Hotel Erkel - Gyula látnivalói.

1. EGERSZALÓK, A WELLNESS FELLEGVÁRA

Egerszalók egy igazi kuriózum: a település mellett található hőforrás 65 fokos vize 410 méter mélyről tör a felszínre, a domboldalon lefolyó víz pedig lépcsőzetes mészkőlerakódást, ún. mészkődombot vagy sódombot hozott létre. Ez egy igen látványos és egyedülálló természeti képződmény az országban, ehhez hasonló természeti csoda található például a törökországi Pamukkaléban vagy az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban. Egerszalók a gyógyturizmus fellegvára: az itteni gyógyvíz országszerte ismert, és már évtizedekkel ezelőtt is működött egy kezdetleges gyógyfürdő a hőforrás közelében, 2010 tavaszán pedig megnyitotta kapuit a csodás, négycsillagos Saliris Resort, ami egy minden igényt kielégítő, hatalmas és szupermodern szálloda- és fürdőkomplexum. A hotel Egerszalók határában, mesés környezetben fekszik: a Bükk szívében, egy csodaszép völgyben, természetközeli helyen, közvetlenül a sódomb mellett helyezkedik el, ahol garantált a csend, a nyugalom és a tökéletes kikapcsolódás. A hotel legfelső emeletének panorámaablakaiból pazar kilátás nyílik a környező erdőre és a sódombra. A svédasztalos reggelik és vacsorák is kifogástalanok: elképesztően széles választék, ínycsiklandozó falatok.

A hatalmas, összesen 17 kül- és beltéri medencéből álló wellnessrészleg pedig szintén tökéletes: csodás élmény- és gyógymedencékben, valamint hangulatos aromaterápiás medencékben lubickolhatunk. A szaunavilágban különböző szaunákat próbálhatunk ki (aromaszauna, bioszauna, hagyományos finn szauna), de izzadhatunk egy jót a gőzkabinban, ejtőzhetünk a pezsgőfürdőben, utána pedig felfrissíthetjük magunkat a hideg dézsazuhannyal. Található itt továbbá Kneipp-féle taposómedence is, ami voltaképpen egy hideg-meleg vizes váltófürdő: a hideg vizes medencéből mindig egy meleg vizes medencébe kell átlépni, a medencék alján pedig legömbölyített felületű kövek vannak, melyek kiválóan masszírozzák a talpunkat. A Kneipp-kúra terápiás célokat szolgál: rendkívüli módon serkenti a vérkeringést, és jótékony hatással van többek közt a vegetatív idegrendszerre. Az egerszalóki gyógyvíz nagyon gazdag ásványi anyagokban, és számos egészségügyi problémára kínál gyógyírt, de ivókúrára is javallott. A kénes gyógyvíznek jellegzetes illata és tapintása van; ez az egyik legmarkánsabb gyógyvíz, melyben valaha fürödtünk.

LÁTNIVALÓK A KÖZELBEN

Az egerszalóki Saliris Resort tényleg egy olyan szálloda- és fürdőkomplexum, ahol még a kevésbé vízmániások is könnyűszerrel el tudnak tölteni akár több napot is, de ha mégis kimozdulnánk a hotelből, akkor számos programlehetőség van a környéken. Egerszalók is rejt néhány látnivalót, mi ezek közül a barlanglakásokat néztük meg, melyekben még a 20. század második felében is éltek emberek, ma pedig skanzent lehet bennük megtekinteni, idegenvezetéssel. A közeli Eger városa pedig rengeteg látnivalót kínál. Az utolsó napunkon mentünk be Egerbe, miután kijelentkeztünk a szállodából, és az egész napot ott töltöttük egy tartalmas városnézéssel, mielőtt hazaindultunk. Tettünk egy nagy kört a városban, melynek során sétáltunk egyet az Érsekkertben, megnéztük és körbejártuk a híres-neves Egri Várat, majd felmásztunk a város szívében található minaretbe. A minaret tetejébe egy rendkívül szűk és meredek, 97 lépcsőből álló csigalépcső vezet fel, odafent pedig egy nagyon keskeny fapallón lehet körbemenni, amit egy vékony, rozsdás vaskorlát szegélyez. Ijesztő élmény, de legalább a kilátás szép. Ezt követően megnéztük a Bazilikát és a város alatt húzódó érseki borospincerendszert is, ahol egy érdekes és vicces idegenvezetést hallgattunk végig. Végezetül sétáltunk még egyet Eger belvárosában, csatangoltunk a macskaköves kis utcákon, élveztük a város történelmi hangulatát, és részt vettünk egy borkóstolással egybekötött pincetúrán a méltán híres Szépasszony-völgyben.

2. LILLAFÜRED, A ROMANTIKUS ÜDÜLŐHELY

Lillafüred az egyik személyes kedvencem, aminek nem nehéz megfejteni az okát. A Miskolctól kb. 10 km-re található tündéri falucska egy festői, három hegy által körbezárt völgyben, a Bükki Nemzeti Parkban, két patak, a Garadna és a Szinva találkozásának völgyében helyezkedik el. Lillafüredet méltán tartják hazánk egyik legszebb klimatikus üdülőhelyének: kristálytiszta levegő és végtelenül nyugodt légkör jellemzi, a falut pedig sűrű erdő és csodás hegyes-völgyes vidék veszi körül, mely számos kirándulási lehetőséget és természeti látnivalót kínál. A Hunguest Hotel Palota vagy más néven Palotaszálló pedig Lillafüred ékköve: a négycsillagos, történelmi üdülőszálló neoreneszánsz stílusban, 1927 és 1930 között épült Lux Kálmán építész tervei alapján. A jellegzetes küllemű és igen impozáns hotel egy középkori várkastélyra emlékeztet, és tökéletes elhelyezkedéssel büszkélkedhet: egy mesés völgyben, a szintén festői Hámori-tó partján fekszik. A szálloda ikonikus sziluettje, a környezetébe való harmonikus illeszkedéssel, egy igazán képeslapszerű látványt nyújt. Ez Magyarország egyik legszebb, legismertebb látképe, mely kiváló fotótéma is egyben.

A hotel belső termei is olyanok, mintha egy középkori várkastélyban nyaralnánk: az étteremben gyertyafény és élőzene mellett, meghitt hangulatban vacsorázhatunk, közben pedig gyönyörködhetünk a híres üvegablakokban, melyek vadászjeleneteket és magyar várakat ábrázolnak. Felmehetünk a hotel tornyába is, ahonnan lehengerlő kilátás nyílik a szálló mellett elterülő erdőre és a Hámori-tóra. A szállodát és környékét egyfajta régimódi és rendkívül romantikus hangulat lengi be.

A svédasztal választéka kevésbé bőséges, és a hotel wellnessrészlege is kisebb, mint az egerszalóki Saliris Resort esetében, ennek ellenére azt mondom, hogy legalább egyszer mindenképp érdemes ellátogatni ide és megszállni ebben a hotelben, hiszen a szálloda fekvése és romantikus hangulata, valamint az egész környezet egyszerűen mesebeli, a sok-sok környékbeli látnivaló pedig felejthetetlen kalandokat és élményeket ígér. Mi majdnem egy teljes hetet töltöttünk Lillafüreden, ami hazai barangolásaink egyik legszebb és legemlékezetesebb epizódja volt. A wellnessezés mellett sokat kirándultunk a környéken, de még így is csak a látnivalók töredékét tudtuk megnézni.

LÁTNIVALÓK A KÖZELBEN

Lillafüreden, már a Palotaszálló közvetlen közelében is sok különlegességet találunk. Andalogtunk a Hámori-tó partján, csónakáztunk a tavon, felültünk a lillafüredi kisvasútra, majd megtekintettük a kisvasút végállomásánál lévő erdei múzeumot. A településen két barlang is található: a Szent István-barlang egy hagyományos cseppkőbarlang, míg az Anna-barlang egy mésztufabarlang, ami igazi ritkaságnak számít. A világon csupán néhány mésztufabarlang létezik, melyek többsége ráadásul nem is látogatható, így a lillafüredi Anna-barlang meglátogatása világviszonylatban is egyedülálló élmény. A barlang a Szinva patak vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az elmúlt évezredek alatt nemcsak különféle mészkőalakzatok jöttek létre, hanem az itt található növényzet megkövesedett maradványait is megfigyelhetjük: olyan faleveleket, fűszálakat, faágakat láthatunk, melyek a megszilárdult mésztufa fogságába estek. A barlangban Petőfi Sándor is járt 1847-ben.

Sétáltunk továbbá a szálloda alatt húzódó Függőkertben, mely egy támfalakkal tagolt, teraszos sétányrendszer botanikus különlegességekkel és művészeti alkotásokkal, és megnéztük a Lillafüredi-vízesést, mely a maga 20 méteres magasságával Magyarország legmagasabb vízesése. A vízesés mesterségesen, emberi beavatkozás útján keletkezett, amikor a Palotaszálló építése során elterelték a Szinva patak medrét. Itt található József Attila szobra is, ami híres költőnknek állít emléket, aki 1933-ban járt Lillafüreden egy írótalálkozón, és itt írta híres művét, az Óda című költeményt. A szobor mellett olvashatunk egy részletet is József Attila egyik legszebb verséből.

Bár nem közvetlenül Lillafüreden található, de említést érdemel még a közelben fekvő Diósgyőri Vár is, ahová érdemes tenni egy kis kitérőt, és ha már ezen a környéken járunk, akkor szintén jó ötlet felkeresni a közeli Miskolctapolcai Barlangfürdőt is. Néhány óra erejéig kipróbáltuk ezt a termálfürdőt is, és abszolút megérte: az itteni barlang és termálforrás már ősidők óta ismert, ma pedig az ország egyik leghíresebb és legkülönlegesebb fürdője.

Az eddig felsoroltakon túl pedig átruccantunk még Szilvásváradra is, ahol bejártuk a méltán híres Szalajka-völgy látnivalóit egy egész napos és nagyon tartalmas kirándulás keretein belül. A Szalajka patak völgye Magyarország egyik kedvelt kirándulóhelye, és számos csodás természeti képződményt, érdekességet rejt. Felültünk a szilvásváradi kisvasútra, mely felvitt minket a völgy tetejére, ahonnét gyalogosan leereszkedve tekintettük meg a völgy nevezetességeit. Elsőként az Istállós-kői-ősemberbarlanghoz túráztunk fel, majd innen lefelé haladtunk tovább. Elidőztünk egy kicsit a Gloriette-tisztáson, majd körbejártuk a Szabadtéri Erdei Múzeumot, és megcsodáltuk a bámulatosan szép, lépcsőzetes Fátyol-vízesést, mely hazánk egyik legszebb természetes vízesése. Megnéztük továbbá a szintén gyönyörű Szikla-forrást, ami a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása és jelentős geológiai kincse. Szemügyre vettük a Kárpátok Őre nevű hatalmas, fából faragott szobrot, végül pedig a szarvasokat, akik egy elkerített területen legelésztek, pihengettek. Miután leértünk a völgy aljára, kitaláltuk, hogy felmegyünk még a közelben fekvő Millenniumi-kilátóhoz is, ahová egy 2 km hosszú és eléggé meredek tanösvény vezet fel. Szörnyen elfáradtunk, mire felértünk, de a kilátó és az onnan elénk táruló látvány kárpótolt minket az erőfeszítésekért.

3. VISEGRÁD, A KÖZISMERT KLASSZIKUS

Visegrádot valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, hiszen közismert történelmi látnivalóival, a közelben fekvő Esztergommal, valamint a Börzsöny és a Visegrádi-hegység nyújtotta kirándulási lehetőségekkel, túraútvonalakkal és a Duna kanyarulatának látképével, az egész Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb és legkedveltebb turisztikai régiója, ahol biztosan minden magyar ember megfordult már néhányszor. Mi ide is elsősorban wellnessezni jöttünk, emellett pedig a város kulturális látnivalóit néztük meg. 2014-ben töltöttünk el pár napot a visegrádi Hotel Silvanusban, néhány hónappal az esküvőnk és a nászutunk után, melyre a Seychelle-szigeteken került sor (amiről ITT lehet bővebben olvasni). Ez afféle második nászút volt számunkra, egy igazi, gondtalan pihenés, feltöltődés és kikapcsolódás, melynek során kipihentük az egész évi munkát, hajtást és az elmúlt hónapok nagy eseményeit. Remekül éreztük magunkat ebben a szállóban, az ételek isteni finomak voltak, minden nap degeszre ettük magunkat. A hotel egy dombtetőn fekszik, mely a Duna kanyarulata fölött magasodik, így az innen nyíló kilátás is fantasztikus. Egyedül a wellnessrészleget tudnám gyenge pontként értékelni, bár önmagában véve arra sem lehetett panaszunk, de összehasonlítva a többi wellnesshotellel, ahol valaha jártunk, itt volt a leggyengébb és legsilányabb a wellness.

LÁTNIVALÓK A KÖZELBEN

Elmaradhatatlan látnivaló Visegrádon a híres Fellegvár. Megcsodáltuk a várudvarból a Duna-kanyarra nyíló kilátást, majd körbejártuk az egyes kiállításokat, melyek közül a Panoptikum tetszett a legjobban, ahol igazán élethű figurákkal örökítettek meg egy híres történelmi jelenetet, az 1335-ös hármas királytalálkozót, mely során a 3 király örök időkre szóló békét és szövetséget kötött egymással. Láthattuk továbbá a magyar koronázási ékszerek másolatait is, melyeket egy kovácsmester készített, és annak tiszteletére kerültek itt elhelyezésre, hogy a történelem során kb. 200 éven keresztül ez a vár adott otthont az eredeti koronázási ékszereknek. A Fellegvár után bejártuk a Királyi Palota egyes termeit és kiállításait, melyek a Mátyás Király Múzeum részét képezik, végül pedig a Zugfőzde Pálinkamúzeumot látogattuk meg, így a történelmi nevezetességek után szerepelt a programunkban egy könnyedebb, modernebb, viccesebb látnivaló is.

Hazafelé pedig tettünk egy kis kitérőt az Esztergomi Bazilikához, mely az ország legnagyobb és legmagasabb egyházi épülete, és egyben Európa legnagyobb bazilikái közé tartozik. Többször jártunk már itt korábban, sőt, egy esküvői ceremónián is részt vettünk ebben a templomban, de egyes részeit még nem látogattuk meg, és ezúttal maradéktalanul be akartuk járni az egészet. A templomba ingyenes a belépés, a többi rész megtekintéséhez azonban belépőjegyet kell váltani. Egy kombinált, kedvezményes belépőnek köszönhetően könnyedén be tudtuk járni az egész területet. Megnéztük a sír- és emlékhelyeket az Altemplomban, vagyis a Kriptában, ezután gyönyörködtünk a Kincstárban őrzött, értékes kegytárgyakban, majd megcsodáltuk a Duna-partra és a Mária Valéria hídra nyíló kilátást a Panorámateremből és a Kupolakilátóból is. Ezután kívülről is körbejártuk az épületet, és készítettünk néhány képet a hátsó oldalon lévő Királykapunál is.

4. GYULA, A TÖRTÉNELMI FÜRDŐVÁROS

Gyulát a történelmi fürdővárosként szokták emlegetni, s e megnevezés tartalmazza a város mindkét azon aspektusát, amiért érdemes ellátogatni ide. Ötcsillagos minősítéssel rendelkező gyógyfürdője az ország minden pontjáról, sőt, külföldről is vonzza a pihenni és gyógyulni vágyókat. Jelentős a város történelme is, hiszen már a középkorban is kiemelkedő stratégiai pontként tartották számon, és fontos történelmi események színhelyéül szolgált. A városnak híres szülöttei is vannak, mint például Albrecht Dürer német festő vagy Erkel Ferenc zeneszerző, de más művészek is köthetők valamilyen módon Gyulához, akiknek életében egy fontos állomás volt ez a város. Ilyen például Munkácsy Mihály, a magyar festészet egyik legnagyobb alakja. Így hát ez a barátságos, hangulatos, kellemes légkörű városka, mely az ország délkeleti csücskében, a magyar-román határ közelében fekszik, látnivalók gazdag és különleges tárházával rendelkezik.

A híres Gyulai Várfürdővel egybeépült Hunguest Hotel Erkelben töltöttünk néhány napot. A hotel földszintjén is található egy élménymedence, de ami miatt igazán érdemes itt megszállni, az a Gyulai Várfürdő közelsége, hiszen közvetlenül a hotel szomszédságában fekszik, ráadásul ez az egyetlen olyan szálláshely Gyulán, melyet egy fedett és fűtött folyosó köt össze a fürdőkomplexummal, így a hotel szállóvendégei bármikor kényelmesen, akár egy papucsban és fürdőköntösben is átsétálhatnak a várfürdőbe. A várfürdő két részből áll: az egyik a gyógyfürdő, ahol hagyományos gyógymedencék vannak, a másik pedig az AquaPalota, ami egy modern élménypark a szórakozni vágyók számára. Ide külön belépőjegyet kell váltani, de mivel mi a hotel 4 csillagos Dürer-szárnyában foglaltunk szobát, ezért a szobaár automatikusan tartalmazta a várfürdő mindkét részébe való belépőt. Az AquaPalota élményelemek bőséges kínálatával rendelkezik. Fürödtünk az élménymedencében, kipróbáltuk az ugrómedencét, a sodrófolyosót, és lecsúsztunk néhányszor mindkét csúszdán is. Az egyik egy klasszikus csúszda, míg a másik egy különleges "fel(l)ejtő" csúszda, mely 2 szakaszon felfelé ível, és egy plusz vízsugár segítségével felfelé löki, dobja a csúszdázókat. Jelenleg ez egy egyedülálló attrakció Magyarországon. A gyógyfürdőben pedig úszkáltunk a gyógyvizes úszómedencében, majd áztattuk magunkat a kül- és beltéri gyógymedencékben. Igazán kellemes volt lazítani a vízi masszázspadoknál és nyakbuzgároknál.

LÁTNIVALÓK A KÖZELBEN

A város első számú nevezetessége a híres Gyulai Vár, mely a 15. században épült, és mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, valamint a legtöbb belső térrel rendelkező Zsigmond-kori építmény, tehát egy igazi kuriózum, egyedülálló látványosság az országban. Bejártuk a várudvarról nyíló földszinti és emeleti helyiségeket, láthattunk többek között hálószobát, társalgót, konyhát, kovácsműhelyt, kínzókamrát. A felső szintről és a toronyból csodás panoráma nyílik a környékre. A vár mögött található a honvédtiszti emlékhely, melyet a szabadságharc 140. évfordulójára emeltek, és konkrétan annak az eseménynek állít emléket, hogy 1849-ben itt fegyvereztek le 1300 honvédtisztet. A vár előtt egy hangulatos csónakázótó terül el, ahol kacsákat etettünk.

A várral szemben található az Almásy-kastély. A kastélyt az 1700-as évek elején építették, az elmúlt évszázadok során pedig sok viszontagságon, több bővítésen, felújításon és néhány tulajdonosváltáson is átesett. Mielőtt a kastély a 2. világháború befejezése után állami kézbe került volna, a kastély legutolsó birtoklói az Almásyak voltak, az ő családnevükről kapta jelenlegi elnevezését az épület. A kastély alapterülete meglehetősen nagy, kb. másfél óra alatt jártuk végig az emeleti és földszinti szobákat. A kiállítások rendkívül érdekesek: egy néhány évvel ezelőtti, nagyszabású beruházásnak és felújításnak köszönhetően különféle modern és interaktív eszközök segítségével ismerkedhetünk meg a városhoz köthető történelmi eseményekkel, a kastély történetével, sőt, a kastély színfalai mögött zajló mindennapokkal is, az úri családok életével, elfoglaltságaival és az őket kiszolgáló személyzet mindenkori munkájával, feladataival is. A kastély tornyából láthatjuk felülnézetből is a kastélyt és a szomszédos várfürdőt, mely a kastély egykori parkjában kapott helyet, valamint szép kilátás nyílik a közelben fekvő várra.

Ezután sétáltunk egyet a belvárosban, ahol megnéztünk néhány további érdekességet. Ezek egyike az Anamorfózis-oszlop - egy olyan emlékmű, mely a történelem, a művészet és a modern technika ötvözete. A talajon egy 300 000 mozaikkockából álló, torz ábra látható, mely a mellette levő, rozsdamentes fémoszlopon visszatükröződik, és így Albrecht Dürer egy híres alkotása, az Ádám és Éva című rézkarcolat rajzolódik ki. Dürer egy jelentős német reneszánsz festőművész volt, akinek családja Gyula mellől származik, ezért a város büszkén állít emléket a művésznek. Egy másik modern műalkotás a belvárosban a Világóra, mely a világmindenséget szimbolizálja. Végül betértünk egy ínycsiklandozó kézműves sütire a Százéves Cukrászdába, mely egy újabb unikum és nevezetes hely a városban. Az épületet az 1801-es tűzvész után építették, ahol 1839-ig egy gyógyszertár működött, 1840-ben pedig cukrászdát létesítettek benne, mely a mai napig üzemel, ezzel pedig Magyarország második legrégebbi cukrászdája. A korhű berendezés és a felszolgálók jelmeze kiválóan idézi a 19. század hangulatát. Az egyik oldalsó helyiségben működik egy kis cukrászmúzeum is, ahol korabeli cukrászműhelyt és -kellékeket lehet megtekinteni. Gyula egy igazán kompakt üdülőhely, ahol szinte minden megtalálható, ami csak szem-szájnak ingere: egyedi érdekességek, csodás látnivalók, történelmi és egyúttal modern hangulat, valamint hazánk egyik legjobb és legszínvonalasabb termálfürdője várja a látogatókat.

A wellness tekintetében egyértelműen Egerszalók a legjobb, a természeti környezet szépsége, a nyugalom és a romantikus hangulat szempontjából pedig toronymagasan Lillafüred a nyerő számunkra. Eme tulajdonságai miatt Lillafüred végérvényesen belopta magát a szívünkbe, és azóta is az egyik legkedvesebb hely számunkra az egész országban. Visegrád és környékének látnivalói a kötelező kategóriába tartoznak, melyeket egyszer mindenképp ki kell pipálni, Gyula pedig egy rendkívül kompakt üdülőhely, ahol nagyon kis helyen koncentrálódik sokféle programlehetőség és számos különleges látnivaló. Ha tehát egyetlen helyet kéne kiemelnem ezek közül, ami minden szempontból és minden korosztály számára ideális választás lehet az év bármely időszakában, akkor Gyula az, ami egészen biztosan nem fog csalódást okozni.

Ezek is érdekelhetnek: