Rólunk

Ilek Mária Rebeka vagyok, és szeretettel üdvözöllek a blogomon! Részletes útleírásokat teszek itt közzé, saját készítésű fotókkal, praktikus információkkal és szubjektív benyomásokkal, melyekkel szeretnék utazási ötleteket és tippeket, inspirációt vagy egyszerűen csak szórakozást nyújtani neked. Szenvedélyem a világ megismerése, felfedezése, mert meggyőződésem, hogy az utazás a tanulás legjobb és legkomplexebb módszere. Pedagógusból és nyelvészdoktorból lett kamionsofőr és világutazó vagyok, mert a papírforma helyett inkább az álmaim megvalósítását választottam, többek között ezért lett a blogom neve Dream bigger, azaz Álmodj nagyobbat!

KIVEL, HOGYAN ÉS MIBŐL UTAZOM?

Férjemmel és állandó útitársammal, Józseffel járjuk a nagyvilágot, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. A munkánk során kamionnal, 12 keréken rójuk fáradhatatlanul Európa országútjait, de amikor csak tehetjük, a magánéletben is útra kelünk, és igyekszünk felfedezni a világ csodáit. Ő a szerelmem, szövetségesem, legjobb barátom és a kollégám, akinek személyében megtaláltam az ideális partnert az utazáshoz is. Én vagyok utazásaink megálmodója, megtervezője és e blog szerzője, de minden utazás a kettőnk közös munkájának eredménye, és minden történet, amit elmesélek, a közös kalandjaink krónikája. Nélküle mindez nem jöhetne létre, hiszen ő az, aki mellettem áll, támogat, hisz bennem, inspirál, és segít megvalósítani az ötleteimet, legyen szó utazásról, blogolásról vagy az élet bármely más területéről. Kettőnk közül én képviselem az elméletet, ő a gyakorlatot, és így remekül kiegészítjük egymást. Én türelmesen és kitartóan felkutatok minden szükséges információt, és aprólékosan megszervezek egy-egy utazást, míg ő a leleményességével és találékonyságával megold minden váratlanul felmerülő problémás helyzetet utazás közben. 2014-ben házasodtunk össze a Seychelle-szigeteken, amivel életünk legnagyobb álma teljesült, és egyúttal ez volt az a bizonyos fordulópont az életünkben, amihez nemcsak a magánéletünk legszebb és legfontosabb eseménye kötődik, de ami megpecsételte az utazáshoz fűződő viszonyunkat is. Noha korábban is szerettünk és vágytunk utazni, ekkor kóstoltunk bele igazán, hogy milyen gyönyörű és különleges helyek vannak a világon, és hogy mennyi fantasztikus dolgot láthatunk, tanulhatunk és tapasztalhatunk utazás közben. Ezzel végképp beszippantott minket az utazás szeretete.

Mahé, Seychelle-szigetek
Mahé, Seychelle-szigetek
Mahé, Seychelle-szigetek
Mahé, Seychelle-szigetek

Európán belül kezdettől fogva saját szervezésben és eleinte inkább spontán jelleggel utaztunk, de az első néhány Európán kívüli úthoz különböző utazási irodák segítségét vettük igénybe. Végül egyre inkább a saját szervezés, az önálló felfedezés és az egyre komplexebb, sokrétűbb utak tudatos tervezése felé kezdtünk el orientálódni. Szeretjük az aktív kikapcsolódást, izgalmas kalandokat, változatos programokat, autentikus élményeket és a természetközeli, barátságos, hangulatos szálláshelyeket. Igyekszünk új dolgokat kipróbálni, arra törekszünk, hogy mindig egy kicsivel nagyobbat álmodjunk, egy-egy lépéssel átlépjük a saját határainkat, és ezzel folyamatosan szélesítsük a komfortzónánkat. Nem vagyunk ugyan kimondott hátizsákos, teljesen nomád kalandorok, akik akár egyetlen hátizsákkal beutaznak egy kontinenst, de tipikus csomagturisták sem vagyunk. Az arany középutat képviseljük, a kettő közt valahol félúton definiálnám magunkat. Az alapos felkészülés és felfedezés híve vagyok, szeretek elég időt hagyni magamnak az utazás előtti tervezgetésre, hangolódásra, majd az emlékek rendezgetésére és dokumentálására is. Számomra ezek is az utazási folyamat részét képezik, egy komplex élményt alkotva. Két nagyobb, külföldi út között szívesen barangolunk hazai tájakon is. Sokat kirándulunk, túrázunk belföldön, és fontosnak tartjuk a saját kultúránk, történelmünk megismerését, de mindez nem helyettesítheti azokat az újfajta impulzusokat, kalandokat és élményeket, melyeket másféle kultúrák, más természeti környezet, más élővilág felfedezése nyújt. Számunkra az az ideális, ha ez a két dolog - a belföldi és külföldi utazás - egymással párhuzamosan, egymást kiegészítve létezik, és együtt alkot egy kerek egészet.

Amióta az eszemet tudom, mindig is munkált bennem a kalandvágy. Kíváncsi és nyitott természetű vagyok, már gyerekkoromban is nagyon szerettem a földrajzot, imádtam a térképeket böngészni, távoli országokról olvasgatni, idegen tájak felfedezéséről álmodozni. Akkoriban azonban még nem volt lehetőségem útra kelni, ahogy a férjemnek sem, hiszen mindketten szerető családban, de viszonylag szerény anyagi körülmények között nőttünk fel. Semmit nem hoztak elénk aranytálcán, ezért hamar hozzászoktunk ahhoz, hogy meg kell dolgoznunk azért, amit szeretnénk elérni. Miután megismerkedtünk, fokozatosan, lépésről lépésre építettük fel a közös életünket, kitaposva minden egyes lépcsőfokot, ami egy hosszú, lassú és küzdelmekkel teli folyamat volt. Az utazás tekintetében is lépésről lépésre tudtunk haladni, sokáig csak elméletben tervezgettem a különböző utazásokat, és hosszú éveken át csak a környező országokban vagy éppen csak belföldön állt módunkban barangolni, de amikor megálmodtunk egy újfajta közös életet, én szakmát és életmódot váltottam, majd pedig elkezdtünk a férjemmel együtt dolgozni, akkor szélesedtek ki bizonyos mértékig az anyagi lehetőségeink, és ennek köszönhetően kezdtük el megvalósítani a nagyobb álmainkat is. Nem nyertünk a lottón, nem vagyunk drogdílerek, és nincs gazdag amerikai nagybácsink sem. Mindenért keményen megdolgozunk, átlagos, dolgozó emberek vagyunk, s így az utazást tudatos életmóddal, célirányos spórolással, a káros szenvedélyek mellőzésével és a felesleges tárgyi dolgok halmozásának elkerülésével tudjuk megvalósítani. Mindenkinek megvannak a prioritásai, mi az utazásra helyezzük a hangsúlyt, és tárgyak helyett élményeket gyűjtünk.

Sarki fény - Lappföld, Finnország
Sarki fény - Lappföld, Finnország
Medveles - Erdély, Románia
Medveles - Erdély, Románia
Naplemente - Szantorini, Görögország
Naplemente - Szantorini, Görögország
Halászbástya - Budapest, Magyarország
Halászbástya - Budapest, Magyarország

KINEK, MIÉRT ÉS MIRŐL ÍROK A BLOGOMON?

Mostanra sikerült annyi tapasztalatot szereznem, amit érdemesnek tartok megosztani másokkal. Én is sok információt és inspirációt gyűjtök különböző utazóblogokról és internetes forrásokból, ezért szeretnék ebből valamit "visszaadni", és remélem, a blogom segítségével én is szolgálhatok némi inspirációval, utazási ötletekkel és hasznos tippekkel az olvasóimnak. Szeretném átadni az utazás szeretetét és az egész életszemléletünket az erre fogékony, utazni vágyó és álmodni tudó embereknek. 

Maga az írás egy régi hobbim, mindig is szerettem papírra vetve rendszerezni a különböző témájú gondolataimat. Engem ez feltölt és kikapcsol, megnyugtat és egyensúlyba hoz. Számomra az írás az az önkifejezési mód, amiben megtaláltam önmagam. Míg másokat kézügyességgel, zenei beállítottsággal vagy a rímfaragás tehetségével áldott meg az Úr, addig engem fejlett íráskészséggel, már-már grafomániával és az utazás szeretetével, így én ezekből tudok gazdálkodni, és ezek keresztmetszetéből született meg ez a blog, melynek gondolata már hosszú ideje érlelődött bennem. Ha utazhatok, majd pedig az utazásról írhatok, az számomra több, mint boldogság. Emellett az alkotás öröme és mások segítése is motivál, így lett teljes a képlet.

A blogon a legkülönfélébb helyszínekről és élményekről hozok részletes és komplex beszámolókat, hiszen az utazás terén abszolút mindenevők vagyunk. Független utazók vagyunk a férjemmel, és a blogírás is egy független, szabadidős tevékenység számomra. A blogbejegyzéseimben kizárólag a saját fotóink és a saját tapasztalatainkon alapuló, valós információk szerepelnek, mindez pedig abszolút érdekmentes - nincsenek a blogon hirdetések, reklámok vagy egyéb fizetett tartalmak. Puszta kedvtelésből készítem a blogot, mert szenvedélyesen szeretem szavakba önteni az élményeimet és megosztani a tapasztalataimat, melyekből mások ötleteket, inspirációt meríthetnek. Sok praktikus információt is közzéteszek az adott utazásról és a szervezésről, mellyel igyekszem teljes képet adni az általunk bejárt országokról és kézzelfogható segítséget nyújtani az olvasóimnak. Jómagam is olyan blogokat olvasok a legszívesebben, melyek sok gyakorlati tudnivalót is feltüntetnek egy-egy úti célhoz kapcsolódóan, hiszen tapasztalatból tudom, hogy mennyire hasznosak ezek az információk egy utazás megszervezése során. Nem rejtem véka alá a negatív tapasztalatainkat vagy nehézségeinket sem - ezt szintén magamból kiindulva teszem, hiszen én is azokat az információforrásokat preferálom, melyek nem csak a cukormázas felszínt mutatják be. Ez szintén hasznos és fontos része egy utazás előkészületeinek, hiszen a reális információk segítségével fel tudunk készülni az esetleges nehézségekre vagy veszélyekre is. Ezzel egyidejűleg azonban igyekszem színesíteni az írásaimat érdekességekkel, tájleírásokkal, történelmi kitekintőkkel, esetleg vicces, tanulságos kis történetekkel, hogy egyúttal szórakoztató vagy éppen edukáló olvasási élményt is nyújtsanak az érdeklődőknek.

Igyekszem kerülni a sablonos, "Top 10 látnivaló Rómában" - típusú blogbejegyzéseket, és nem teszem közzé mások ötleteinek lefordított vagy átszerkesztett változatait sem. Egyedi tartalmat gyártok, és őszintén megosztom a tapasztalataimat, amivel a célom egy hasznos és hiteles útikalauz készítése. A kongruencia, vagyis az önazonosság az egyik legfontosabb alapelvem az életben, így a blogom tekintetében is az őszinteség és a hitelesség a két fő sarokpont. Az utazásnak köszönhetően megszerettem a fotózást is; beszereztem egy komolyabb masinát, és megtanultam a fotózás alapjait. Kísérletezem a képek kompozíciójával és a különböző beállításokkal. Ez külön munkát és odafigyelést igényel, de szüntelenül tanulok, és arra törekszem, hogy a képeimmel is tartalmas, hiteles és igényes módon mutassam be a világ csodáit. Próbálok úgy írni és fotózni, hogy az ötletadó, inspiráló és értékteremtő legyen.

Petra, Jordánia
Petra, Jordánia
Kábúsz szultán-mecset - Maszkat, Omán
Kábúsz szultán-mecset - Maszkat, Omán
Hathor-templom - Dendera, Egyiptom
Hathor-templom - Dendera, Egyiptom
Operaház - Sydney, Ausztrália
Operaház - Sydney, Ausztrália

HOGYAN ÉS MIÉRT LETT A BLOG NEVE DREAM BIGGER, AZAZ ÁLMODJ NAGYOBBAT?

Amikor Ausztráliában utazgattunk, akkor már határozottan befészkelte magát a fejembe a blogírás gondolata. Az írással sosem volt gondom, és mivel kezdettől fogva vezetek afféle útinaplót minden utazásról, így sok cikkhez lényegében már kész anyagom is volt. Arról viszont sejtelmem sem volt, hogy miként nevezzem el a blogot. Teljesen tanácstalan voltam. Aztán, amikor Melbourne-ben, a falfirkáikról híres sikátorokban sétálgattunk, egy graffiti formájában megláttam ezt a feliratot az egyik épület falán: Dream bigger. Villámcsapásként hasított belém a felismerés, és egyetlen másodperc alatt eldöntöttem: ez lesz a blog neve. Ez is egy jó példa a sok közül arra, hogy az utazás ezernyi módon inspirálhat, fejleszthet minket. Ezután még el kellett telnie néhány hónapnak, mire ténylegesen elindítottam a blogot, de egy percig sem kételkedtem abban, hogy ez lesz a tökéletes névválasztás. Azonnal magaménak éreztem ezt a szlogent, ami egyben egy dalcím is, hiszen frappánsan, átfogóan és nagyszerűen jelképezi nemcsak az utazáshoz fűződő viszonyunkat, de az egész gondolkodásmódunkat és életszemléletünket is, amit szeretnénk átadni másoknak.Imádjuk a kalandokat, kihívásokat, és ez a név egyúttal minket is tovább ösztönöz arra, hogy ne féljünk kipróbálni új dolgokat, soha ne adjuk fel az álmainkat, és mindig lebegjen a szemünk előtt egy következő cél, amiért dolgozhatunk. Egy "Álmodjunk nagyobbat..." kezdetű felkiáltással lényegében bármilyen ötletünket meg tudjuk fogalmazni, kézzelfogható és elérhető formába tudjuk önteni, és tehetünk azért, hogy valóra váljon. Mint például:

Álmodjunk nagyobbat, és...

  • ...házasodjunk össze a Seychelle-szigeteken!
  • ...fedezzük fel Egyiptom rejtett kincseit!
  • ...próbáljuk ki az off-roadozást a világ legnagyobb homokszigetén!
  • ...búvárkodjunk az ausztrál Nagy-korallzátonynál!
  • ...töltsünk el néhány napot nomád körülmények között egy esőerdő mélyén!
  • ...túrázzuk körbe a jordániai Petra romvárosát!
  • ...éjszakázzunk a sivatag közepén, egy beduin táborban!
  • ...kezdjünk el együtt kamionozni, hogy a munkánk során is együtt csavarogjunk Európában!
  • ...tanuljuk meg a fotózás alapjait, hogy jobb minőségben örökíthessük meg emlékeinket!
  • ...kezdjünk el blogot írni!

Reméljük, hogy a kalandjaink és élményeink prezentálásával téged is ösztönözhetünk arra, hogy megtedd az első lépéseket egy következő utazás vagy bármilyen más álomcél felé.

Ha nyomon követnéd legújabb kalandjainkat, ha szeretnél utazási ötleteket, hasznos tippeket és motivációt szerezni, vagy ha egyszerűen csak szívesen olvasnál érdekes történeteket közeli és távoli helyekről, akkor nézz körül a blogon, dobj egy lájkot a Facebook-oldalunkra, és kövess minket az Instagramon is! Köszönjük, ha velünk tartasz.

Morisset Park, Ausztrália
Morisset Park, Ausztrália
Erdély, Románia
Erdély, Románia
Szantorini, Görögország
Szantorini, Görögország
Budapest, Magyarország
Budapest, Magyarország

Instagram: