Álomesküvőnk a Seychelle-szigeteken

2019.07.05

2014 szeptemberében elérkezett számunkra az idő, hogy valóra váltsuk életünk legnagyobb álmát, amire évekig vágyakoztunk a szívünk mélyén, de a józan eszünkkel sokáig mi magunk sem hittük, hogy megvalósulhat.

Ez pedig egy romantikus, tengerparti esküvő volt, édes kettesben, távol a világ zajától, meseszép környezetben, egy csodás és élménydús nászúttal egybekötve. Mindezt azon a szigetcsoporton, melyről már szinte gyerekkorom óta álmodoztam, hogy egyszer szeretnék eljutni oda, mert egy viszonylag eldugott és szinte érintetlen földi paradicsom, egy igazi trópusi édenkert, mely gazdag élővilággal, buja trópusi növényzettel, endemikus állat- és növényfajokkal, valamint fantasztikus tengerpartokkal rendelkezik: a Seychelle-szigeteken...

ÁLOMBÓL VALÓSÁG

Ki ne álmodozna a szíve mélyén legalább egy icipicit egy filmbe illő, óceánparti esküvőről? Melyik jegyespár fejében ne suhanna át legalább egyszer az a gondolat, hogy milyen jó lenne megszökni a világ, a társadalmi elvárások és az esküvőszervezés okozta stressz elől, és mezítláb, laza hangulatban, felszabadultan és kötetlenül kimondani a boldogító igent? Melyik szerelmes fiatal ne szeretné élete legszebb napját egy olyan képeslapszerű helyszínhez kötni, ahol a fehér homokban sétálgathat, lábát az óceán hullámai nyaldossák, bőrét lágy trópusi szellő csiklandozza, feje fölött pedig kókuszpálmák sejtelmesen suhogó levelei járnak szelíd táncot? Bizonyára sok szerelmespár bakancslistáján szerepel egy ilyen élmény, ezért szeretném megosztani a saját tapasztalatainkat, hátha éppen ez ad majd valakinek egy kis inspirációt. Ha tényleg soha életedben nem álmodoztál ilyesmiről, akkor nem neked szól ez a cikk, de ha akár egyszer is megfordult a fejedben ez a lehetőség, akkor olvass tovább, mert a cikk végére garantáltan megjön a kedved hozzá, és minden gyakorlati tudnivaló birtokában leszel ahhoz, hogy te is belevágj életed egyik legnagyobb kalandjába!

Ha házasodni készülsz, és már el is jutottál odáig, hogy egy egzotikus esküvőt szeretnél, akkor is bizonyára rengeteg kérdőjel van még benned a technikai részt illetően, hiszen első hallásra egy külföldi esküvő megszervezése és megvalósítása meglehetősen drágának és bonyolultnak tűnik. Nos, máris szolgálhatok egy szuper hírrel: egy ilyen nászúttal egybekötött esküvő semmivel sem drágább vagy bonyolultabb, mint egy otthoni, teljesen szokványos, 80-100 fős lakodalom finanszírozása és megszervezése. A sok, hagyományos keretek között megesküdött pártól mégsem kérdezi meg hüledezve senki, hogy hogyan is engedhették ezt meg maguknak... De miből is állnak pontosan egy külföldi esküvő előkészületei? Lássuk a részleteket!

GYAKORLATI TUDNIVALÓK, AVAGY KISOKOS EGY KÜLFÖLDI ESKÜVŐHÖZ

Manapság már egyénileg is meg lehet szervezni egy külföldi esküvőt, amihez fel kell venni a kapcsolatot a kiszemelt ország hazai nagykövetségével, egy esküvőszervezéssel foglalkozó, helyi céggel/utazási irodával, esetleg egy olyan hotellel, ahol kifejezetten turisták számára is szerveznek ilyen ceremóniákat, így rajtuk keresztül is el lehet intézni a szükséges teendőket. Mi ennek az egésznek egy sokkal egyszerűbb és kényelmesebb módját választottuk. Kerestünk egy olyan hazai (magyar) utazási irodát, ahol külföldi esküvők és exkluzív, személyre szabott nászutak szervezésével is foglalkoznak. A Coral Tours utazási iroda szolgáltatásait vettük igénybe, az utazásszervezőnk Fábrik Nóra volt, aki sokéves tapasztalatával és pozitív, segítőkész hozzáállásával tette számunkra gördülékennyé az ügyintézést. Mivel életünk legfontosabb eseményére készültünk, azt akartuk, hogy minden tökéletes legyen, ezért inkább a profi szervezőkre bíztuk magunkat, és ez remek döntés volt. Akkoriban még egyébként sem voltunk annyira rutinosak a saját szervezésű utazásban, hiszen korábban csak Európán belül utazgattunk, és ez volt az első tengerentúli, egzotikus utazásunk, tehát ez az út egy óriási, sőt, talán a legnagyobb mérföldkőnek bizonyult az utazási történetünkben és a magánéletünkben egyaránt.

A külföldi esküvői ceremóniához összesen 3 dokumentum szükséges:

  • útlevél (a legtöbb ország esetében az a követelmény, hogy a hazautazás dátumától még legalább 6 hónapig legyen érvényes) + vízum vagy egyéb beutazási engedély (az adott ország függvényében),
  • anyakönyvi kivonat - Magyarországon létezik az új típusú, háromnyelvű (magyar, angol, francia) anyakönyvi kivonat, de Szlovákiában például csak szlovák nyelvűt adnak ki, amiről készíttetni kell egy hivatalos angol fordítást,
  • igazolás a családi állapotról és ennek angol fordítása - Szlovákiában ez szintén kissé bonyolultabban működik, ott ugyanis egyszerűen nem létezik ilyen igazolás, így ezt egy saját magunk által írt becsületbeli nyilatkozattal és annak angol fordításával lehet helyettesíteni.

Néhány hónap leforgása alatt megszereztünk minden szükséges iratot, majd Nóra összeállított egy konkrét árajánlatot, ezután azonnal lefoglaltuk és kifizettük a repülőjegyeket. Később még következett egy kis egyeztetés a konkrét esküvői csomagot és a hotelt illetően. Miután ezeket is kifizettük, megkaptuk a végleges dokumentumokat, foglalásokat, igazolásokat. A Coral Tours iroda nagy előnye, hogy közvetlen és személyes kapcsolatban áll sok külföldi utazási iroda helyi képviselőjével, így a Seychelle-szigeteken is vannak közvetlen kapcsolattartói, akik azonnal vissza is igazolták a nekik átküldött dokumentumok elfogadását, zöld utat adva ezzel az ottani hivatalos házasságkötésnek.

A helyszín kiválasztása nagyon egyszerű volt, hiszen kezdettől fogva a Seychelle-szigetek volt a nagy álmunk, ahová szerettünk volna eljutni, és nem is tudtunk volna elképzelni ennél ideálisabb helyet az esküvőnkhöz és a nászutunkhoz. Úgy döntöttünk, hogy a szigetcsoport legnagyobbikán, Mahén töltünk 2 hetet, és a sziget egyik legszebb és leghíresebb partszakaszának egyik 4 csillagos szállodájában, a Berjaya Beau Vallon Bay Resort & Casino nevű hotelben szállunk meg. A hotel saját tengerparti szakaszán tartanak esküvőket is, így ezt a konkrét helyszínt választottuk az esküvői ceremóniánkhoz is. Voltak ugyan drágább és exkluzívabb esküvői helyszínek és csomagok, átmehettünk volna például egy kisebb, eldugottabb szigetre, vagy Mahén belül is volt olyan lehetőség, hogy elvisznek egy érintetlen partszakaszra, ami egy természetvédelmi terület része, és ahol a többi nyaralótól teljesen elszeparáltan lehet tölteni az egész napot. Mi azonban maradtunk ennél a legegyszerűbb és legolcsóbb esküvői csomagnál, ezzel is tökéletesen elégedettek voltunk, és így sem lehetett panaszunk a helyszín szépségére és érintetlenségére.

A Seychelle-szigetek esetében feltétel, hogy a házasságkötési szándékot a választott dátum előtt legalább 2 hónappal kell jelezni, méghozzá a szükséges dokumentumok benyújtásával, a ceremónia előtt pedig legalább 3 éjszakát már a szigetországban kell tölteni. Az esküvői csomag ára tartalmazta az anyakönyvvezető kiszállását és a házasságlevél kiállításának adminisztrációs díját, a menyasszonyi csokrot és a vőlegény kitűzőjét, a parton felállított pavilont és annak díszítését, egy tortát, egy üveg pezsgőt és az esküvői vacsorát. Fotóst és/vagy videóst külön lehetett kérni, mi ezek közül csak fotóst kértünk. A fotókat megkaptuk DVD-n, egy válogatott fotósorozatot kinyomtatva, emellett pedig kaptunk egy fotóalbumot ajándékba. A tanúink a helyi utazási iroda képviselői voltak, akik mindvégig velünk voltak, sokat segítettek, kitüntetett figyelemben részesítettek minket, és akikkel az esküvő előtti napokon is voltak kisebb megbeszéléseink a részleteket illetően. Ez egy teljesen hivatalos polgári esküvő volt, amit aztán itthon honosítani kellett. A honosítás egy kérelem beadásával és az eredeti házasságlevél bemutatásával lehetséges. Az elbírálás után kiállítanak egy magyar házasságlevelet is, így kerül be a házasságkötés az itthoni nyilvántartásba, és így válik itthon is érvényessé a házasságkötés. Nagyjából ennyit érdemes tudni egy külföldi esküvő előkészületeiről és lebonyolításáról, de hogyan is születik meg egy pár életében egy ilyen esküvő gondolata, és hogyan jutnak el a megvalósításig? A továbbiakban elmesélem a mi személyes történetünket ezzel a témával kapcsolatban, illetve azt, hogy hogyan éltük meg az egészet, és konkrétan hogyan telt a mi nagy napunk.

DREAM BIGGER... AND DO IT!

Sosem voltam az a típusú lány, aki mindenáron férjhez akar menni, és már négyéves kora óta a nagy napot tervezgeti. Nem álmodoztam habos-babos menyasszonyi ruháról, hatalmas puccparádéról, giccses díszítésről, vőfélyről, virágokról, lufikról és százfős vendégseregről. Sőt, épp ellenkezőleg. Az ilyen hagyományos lagzis dolgoktól engem inkább mindig is kirázott a hideg, hiszen irtózom a nagy felhajtástól, nem szeretek szerepelni, és egyébként sem vagyok egy bulizós, társasági ember. Ebben a témában is a laza romantikát, a letisztult meghittséget és az egyszerű természetességet preferálom. Még jó, hogy ebben is maximálisan összeillünk a párommal, ő is ugyanilyen beállítottságú, és hasonló elképzelései voltak az esküvőnket illetően, ráadásul egyikünknek sincs olyan nagy és összetartó rokonsága vagy baráti köre, akiknek lehetett volna egy hetedhét országra szóló lakodalmat és megvendégelést tartani. Ha valaki olyan családból származik, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományokra, és egyfajta elvárás az, hogy az ifjú pár megvendégelje az egész rokonságot, akkor nyilván sokkal nehezebb kibújni a kötelezettségek alól. Az is gyakori eset, hogy az örömszülők finanszírozzák a lakodalmat, ilyenkor értelemszerűen meg van kötve az ifjú pár keze, hiszen ahogy a mondás is tartja: aki fizet, az parancsol. Hála Istennek, nekünk nem voltak ilyen jellegű kötöttségeink, és mi egyébként is önerőből finanszíroztuk volna az esküvőnket, tehát a magunk urai voltunk. Szép dolog a hagyományőrzés, de csak akkor, ha valaki őszintén tud azonosulni vele, és valóban jól érzi magát abban a szerepkörben. Mi nem éreztünk volna magunkénak egy nagy és tradicionális lakodalmat, így amikor több mint 7 év együttlét után, 2012 karácsonyán a szerelmem megkérte a kezem, nagyjából 5 perc alatt megegyeztünk abban, hogy milyen esküvőt NEM szeretnénk. A fennálló lehetőségek közül két verzió jött szóba: az egyik egy szűk körű, laza hangulatú, kötetlen esküvői vacsora valamelyikünk szülőhelyén, a másik pedig egy tengerparti álomesküvő.

Az utóbbi lehetőség tűnt a leginkább kecsegtetőnek, hiszen egyébként is imádunk utazni, és úgy éreztük, hogy ez illene hozzánk a legjobban, ez volt a szívünkhöz leginkább közel álló. Persze, eleinte mi magunk sem hittük volna, hogy ez megvalósulhat. Ahogy sokan mások, úgy mi is túl drágának, bonyolultnak és elérhetetlennek tartottuk, és mint oly sokszor az életben, vágyainknak gátat szabtak a félelmeink, kétségeink. De ahogy azt már többször sikerült bebizonyítanunk magunknak és a külvilágnak, képesek vagyunk ledönteni a félelem állította korlátokat, átlépni a saját határainkat és megvalósítani az álmainkat. Istenbe és önmagunkba vetett hittel, akarattal és kitartással bármi elérhető a világon, nincs lehetetlen. Ha nagyon akarunk valamit, és meg is dolgozunk érte, akkor előbb-utóbb megvalósul. Ne féljünk tehát nagyobbat álmodni és változtatni az életünkön, ha szükséges, mert csak így lehetünk boldogok! Én ezt már évek óta tapasztalom a saját bőrömön, nem véletlenül lett a blog neve is Dream bigger, azaz Álmodj nagyobbat... :)

A későbbiekben aztán, a 2013-as év során, ahogy hónapról hónapra szóba került a téma, egyre inkább világossá vált számunkra, hogy mégiscsak ezt szeretnénk, és elhatároztuk, hogy mindent meg fogunk tenni, hogy valóra váljon az álmunk. Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy ezzel még várnunk kell, hiszen időbe telik, míg anyagilag is elérkezünk odáig, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Én ezt nem is bántam, hiszen egyébként sem szoktam elkapkodni a dolgokat, szeretem kivárni a megfelelő időt és minden időszakot, lépcsőfokot a maga valójában kiélvezni, így a jegyességet is. Elhatároztuk, hogy 2014-ben fogunk összeházasodni. A konkrét dátum kitűzésénél is szóba került több lehetőség, de végül egyetértettünk abban, hogy egy olyan napon szeretnénk kimondani a boldogító igent, ami valamiért különleges számunkra, és valamilyen módon összefügg velünk és a kapcsolatunkkal. Az évfordulónk napját választottuk, így állt össze a végleges dátum. Mondanom sem kell, hogy nagy-nagy izgalommal vártuk az utazás időpontját. Már a készülődés és várakozás időszaka is szuper volt, hát még maga a megvalósulás. Leírhatatlan érzés volt az egész, kétségkívül ez volt életünk legszebb, legromantikusabb időszaka és utazása. Az indulástól a hazaérkezésig, az első perctől az utolsóig, nagyon élveztük az egész utat, és igyekeztünk tudatosan megélni, kihasználni és kiélvezni minden egyes percet.

A MI NAGY NAPUNK

Az esküvőnk reggelén izgatottan ébredtünk. Reggeli után lementünk a tengerpartra sétálgatni. Úsztunk egyet az Indiai-óceánban, és készítettünk néhány képet. Délelőtt egy kis strandolás, délután pedig esküvő - és közben semmi stressz! Mindig is egy ilyen laza, könnyed, kötetlen és boldog napként képzeltem el életem legszebb napját. Délelőtt 11 óra körül mentünk fel a szobánkba, és nekiálltunk készülődni a nagy eseményre. Lezuhanyoztunk, és felvettük a ceremóniára szánt ruhánkat. Délután 2-kor felhozták a menyasszonyi csokromat és Joe kitűzőjét, melyek a trópusi frangipáni virágból készültek. Fél 3-ra már teljesen készen voltunk, 3-kor kezdődött a ceremónia. Ahogy kiléptünk a hotelszobánk ajtaján, és végigsétáltunk a hotel kertjében, minden szempár ránk szegeződött, és még idegen turisták is elkezdtek fényképezni minket. Ez olyan érzés volt, mintha egy hollywoodi filmforgatásra csöppentünk volna, ahol mi vagyunk a főszereplők, de teljesen kizártuk a külvilágot, csak magunkkal foglalkoztunk, szárnyaltunk a boldogságtól, mintha egy álom lett volna az egész. Az óceánparton már várt minket a feldíszített pavilonunk, az anyakönyvvezető és a tanúink. Mindenki hihetetlenül kedves, figyelmes és mosolygós volt. Tisztában voltunk vele, hogy ez a munkájuk, és hogy nem a két szép szemünkért asszisztálnak a házasságkötésünkhöz, de valahogy mégsem éreztük erőltetettnek az egészet. Mindenki természetesen és barátságosan viselkedett, hiszen a seychelle-i emberek alapjáraton is ilyenek, és nagyon laza volt a hangulat. Maga a ceremónia kb. 10 perc alatt lezajlott, ezt követően még kb. másfél óráig tartott a fotózás, melynek 3 helyszíne volt: a szertartás helyszíne - a pavilon melletti homokos part, aztán a hotel kertje és végül egy sziklás, pálmafás partszakasz, ahová autóval vittek át minket. Szuper hangulatban telt a fotózás, remekül éreztük magunkat közben. A fotós rengeteg ötlettel állt elő, hogy milyen pózt vegyünk fel, és volt néhány saját elképzelésünk is, melyeket szintén megvalósítottunk.

A fotózás végeztével visszamentünk a szobánkba, és összepakoltuk a holminkat, mert időközben közölték velünk, hogy amolyan nászutas meglepetésként és ajándékként kapunk egy másik szobát. Ez egy szebb, nagyobb alapterületű szoba volt, saját terasszal, a fürdőszobában pedig egy szuper jakuzzi állt rendelkezésünkre! Erre nem is számítottunk, nagyon örültünk neki. Lezuhanyoztunk, átöltöztünk, és 1-2 óra pihenés után indultunk az esküvői vacsoránkra. Az óceánparti étteremben, egy elszeparált részen várt bennünket egy feldíszített asztal, ahol felszolgálták a háromfogásos vacsorát. Gyertyafény, virágszirmok az asztalon, a háttérben halk zene és a hullámok morajlása. Mesébe illő volt az egész. A desszertet már a szobánkba kértük, mert nem fért belénk, annyira kiadós volt a leves és a főfogás. Vacsora után még sétáltunk egyet a hotel hangulatos kertjében, majd visszavonultunk az újdonsült nászutas lakosztályunkba, és egy koktéllal a kezünkben ejtőztünk egyet a jakuzziban. Ez volt életünk legszebb napja, legfontosabb eseménye és legnagyobb kalandja. Minden csodásan sikerült, egyszerűen tökéletes volt az egész. Ilyen, amikor a mézédes álom mézédes valósággá válik.... ♥ Az utazás további része, ami gyakorlatilag a nászutunk volt, szintén fantasztikusan telt, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt életünk legszebb és legemlékezetesebb 2 hete, egy igazi feledhetetlen, életre szóló élmény, mely örökre a szívünk csücske marad. ♥

EGYHÁZI ESKÜVŐNK - EGY KIS RÁADÁS A TEMPLOMBAN

Nem lenne teljes ez a cikk, ha nem ejtenék néhány szót a templomi esküvőnkről is, hiszen ez az epizód is hozzátartozik a történetünkhöz, bár ez már tényleg csak egy kis szubjektív megemlékezés.

Már a Seychelle-szigetekre való készülődés közben elkezdett motoszkálni a fejünkben, hogy majd egyszer otthon is szeretnénk megünnepelni a házasságkötésünket a legszűkebb családi körünkkel és a legközelebbi barátainkkal, méghozzá egy kötetlen, laza hangulatú kis összejövetel keretén belül. Az Úr színe előtt is meg akartuk erősíteni fogadalmunkat, sokat álmodoztunk egy szép templomi esküvőről is. A polgári esküvőnk után nagyjából 2 hónappal tudtunk sort keríteni a templomi szertartásra. Hamar kitűztük a dátumot, ami nagyon egyszerű volt, hiszen csak kiválasztottuk a következő szabad és esküvőre alkalmas hétvégét, ami az akkori munkahelyünktől és időbeosztásunktól függött. Így lett egy szép őszi esküvőnk az én szülőfalumban, a szlovákiai Felvidéken, amit szintén egy kissé rendhagyó módon valósítottunk meg, abban a szellemben, ami a mi gondolkodásunkat, ízlésünket tükrözi. Egy romantikus, meghitt, bensőséges, személyes hangvételű napot terveztünk, ami nem a szabályokról, a megfelelési kényszerről, a feszengésről és a hatalmas vendégsereg szórakoztatásáról, hanem tényleg rólunk, egy szép templomi szertartásról, egy finom vacsoráról és egy oldott hangulatú, laza kis buliról szól, melynek keretében együtt lehetünk és ünnepelhetünk egy kicsit azokkal, akiket a legjobbat szeretünk. Mindezt teljes mértékben sikerült is megvalósítanunk, minden úgy zajlott, ahogy elképzeltük.

Ebben az időszakban nagyon sok segítséget, törődést és támogatást kaptunk a családtagjainktól és a barátainktól, amiért mindmáig roppant hálásak vagyunk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, és velünk együtt örültek, ünnepeltek. Elsősorban a szüleim és a nővérem segítettek sokat a szűk körű összejövetel megszervezésében. Sok meglepetéssel kedveskedtek nekünk, többek között egy rendhagyó esküvői tortával, melynek tetején a szokásos marcipánfigurák helyett egy földgömb, rajta pedig egy kamion volt. Egy kedves barátunk jóvoltából pedig a hitvesi járművünk egy gyönyörű, tűzpiros kamion volt, méghozzá egy Scania, ami köztudottan a kamionok királya. Akkoriban már másfél éve kamionoztunk együtt a férjemmel nemzetközi viszonylatban, így ez a torta és a menyasszonyi autó abszolút illettek hozzánk, és nagyszerűen szimbolizálták a közös munkánkat, életünket. A kamiont én vezettem a házunktól a templom kapujáig, tehát én vittem a férjemet a templomba. Kellett a lóerő, hogy a vőlegényemet a templom elé tudjam cincálni! :) Ez nem éppen egy sablonos és szokványos esküvői forgatókönyv, de minket ezúttal is hidegen hagytak a szabályok... :)

A templomi szertartás gyönyörű, meghitt és nagyon személyes volt, köszönhetően nagyszerű lelkészünknek, Nt. Somogyi Alfrédnak, az esküvői vacsora ínycsiklandozóan finom, az utána következő buli - néhány kis lagzis játékkal, menyasszonyrablással, gyertyafénykeringővel - pedig fergeteges hangulatú volt. Mindenki remekül érezte magát, csupa pozitív visszajelzéseket kaptunk. A vacsora és a buli helyszíne egy hangulatos falubeli vendéglő, a Rézkakas Étterem volt, a szuper hangulatot a zenészünk, Rajkovics Józsi biztosította, a dekorációt pedig Vajlik Zoltánéknak köszönhetjük.

Az egyedi tervezésű és személyre szabott menyasszonyi ruhámat, amit mindkét ceremónián viseltem, egy igazán kedves, rugalmas hozzáállású, kreatív és ügyes kezű tervező-varrónő, Rémai Andi készítette.

A gyűrűink is egyedi tervezésűek és készítésűek, melyeket teljes mértékben a mi elképzeléseink szerint és személyre szabottan készített el egy hihetetlenül ügyes és készséges aranyműves, Kulacs Józsi, akinek nincs webes elérhetősége, mert csak hobbiból, mellékállásban foglalkozik ékszerkészítéssel, de merem állítani, hogy túltesz sok főállású és magát profinak tartó ékszerkészítőn. 

A templomi esküvőnk fotósorozatát egy szintén nagyon kedves, mosolygós, intelligens és rendkívül tehetséges fotós, Horváth Reni, alias Horen készítette. Az alkalmi frizurámat Mucska Lukács Ingridnek köszönhetem, aki egy nagyon ügyes, talpraesett és tündéri fodrásznő a szülőfalumban, akihez rendszeresen jártam, amíg én is ott éltem.

A templomi esküvő is egy nagy álom volt számunkra, és nagyon boldoggá tett bennünket, hogy megvalósult. Ez valóban a legszebb és legboldogabb nap az ember életében, és mi nagyon áldottak és szerencsések vagyunk, hogy mindezt kétszer is átélhettük. Mindkét nagy álmunk valóra vált, és két legszebb napunk is volt a férjemmel, melyekre a mai napig büszkék vagyunk, és mindig szívesen emlékszünk vissza rájuk.

A templomi szertartás Istentiszteletének alapigéje, mely a meghívókon is szerepelt, a következő bibliai idézet volt: "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van." (Préd. 4,9) Ez az idézet lett a házasságunk mottója, ami azóta is tökéletesen jellemzi a közös életünket. ♥♥

A Seychelle-szigetek látnivalóiról, természetrajzáról, időjárásáról és minden egyéb gyakorlati tudnivalóról egy külön blogbejegyzésben írok: A Seychelle-szigetek 3 legnagyobb tagja: Mahé, Praslin és La Digue.

Kapcsolódó bejegyzések: