Hasznos tippek a saját szervezésű utazáshoz III. - Útközben

2021.06.05

A 3 részes és 15 lépésből álló, utazási kisokos első részében a tervezésről és az előkészületekről, a második részben pedig a konkrét szervezésről írtam részletesen. Gyakorlati tudnivalókat és hasznos tippeket osztottam meg, a saját tapasztalatainkból kiindulva, konkrét példákkal alátámasztva és személyes gondolatokkal megfűszerezve. A harmadik, befejező rész témája pedig az útközben felmerülő problémák megoldása, illetve praktikus tippek arra vonatkozólag, hogyan tegyük könnyebbé az utazást, ha önállóan fedezünk fel egy idegen országot.

INTERNETKÁRTYA

Ha EU-n belül utazgatunk, akkor az EU-s adatroaming használatával meg van oldva az internetezés, de amikor EU-n kívüli országban járunk, akkor bizony fennakadásokat okozhat, ha nincs megfelelő internet-hozzáférésünk. Manapság már minden szálláson alapvető az ingyenes wifi, és általában köztereken, kávézókban is lehet találni internetet, ezek a hálózatok viszont gyakorta lassúak vagy nem túl biztonságosak. Emellett, ha egy országjáró körútra indulunk, és kietlenebb helyeken is járunk, akkor nem hagyatkozhatunk random wifikre, hanem fontos, hogy útközben is legyen folyamatos és stabil hálózatunk, akár navigáció, akár kommunikáció, akár információszerzés céljából. Ilyenkor célszerű rögtön, az országba való megérkezéskor venni a reptéren egy internetkártyát. Manapság már minden reptéren van telefonos bolt, ahol vehetünk helyi mobilkártyát. Általában többféle kártya és különböző nagyságú adatcsomag közül lehet választani. Van olyan kártya, amivel telefonálni és internetezni is lehet, illetve létezik kizárólag netkártya. Az eladó a pultnál mindig készséggel elmondja a lehetőségeket, és igény szerint bele is rakja a készülékbe, illetve aktiválja az általunk választott kártyát. Fontos, hogy a kártya használatához értelemszerűen kártyafüggetlen telefon, esetleg tablet szükséges. Mi egy tabletet használunk kifejezetten erre a célra minden utazásnál. Nálunk már bevált módszer a netkártya vásárlása, 2017 óta minden nagyobb utazásnál alkalmazzuk ezt a módszert, így legalább nyugodtan indulunk el felfedezni az adott országot, s nem kell izgulnunk, hogy egy eldugott faluból tudunk-e majd kommunikálni a külvilággal, vagy meg tudunk-e nézni hirtelen valamit a világhálón, ha szükségünk van valamilyen információra.

PÉNZÜGYEK - KÉSZPÉNZ & KÁRTYAHASZNÁLAT

Külföldön, főleg EU-n kívül macerás lehet a pénzügyek megoldása is. Ha csak egy bankkártyával indulunk útnak, akkor fennáll annak a veszélye, hogy valahol esetleg nem tudunk kártyával fizetni, de az sem túl szerencsés és biztonságos, ha nagy mennyiségű készpénzt tartunk folyamatosan magunknál. Mi ezen a téren is az arany középútra és egy kombinált megoldásra esküszünk. Mindig van nálunk fejenként egy bankkártya és egy hitelkártya, de tartunk magunknál (egymás közt elosztva és több zsebben, pénztárcában) érdemi mennyiségű készpénzt is arra az esetre, ha valahol csak készpénzt fogadnak el.

Ha egy távoli országba utazunk, amelynek fizetőeszközével nem konvertibilis a magyar forint, akkor aranyszabály, hogy érdemes amerikai dollárt vagy eurót vinni magunkkal, és a célországba való megérkezés után váltani helyi valutára. Egyébként is így járunk a legjobban az árfolyam szempontjából, ezért mi legtöbbször ezt a módszert alkalmazzuk. Fontos továbbá, hogy az adott országba való megérkezéskor, érdemes rögtön a reptéren váltani egy kis pénzt, hiszen már a reptérről kilépve is szükségünk lehet a helyi valutára, ha ki akarjuk fizetni a buszt vagy a taxit, ami bevisz a belvárosba. Köztudott azonban, hogy a reptereken nagyon rossz árfolyamon váltanak, így ott mindig csak egy minimális összeget váltunk, ami elég a kezdéshez, utána pedig a belvárosban keresünk egy megbízható és kedvezőbb árfolyamon dolgozó pénzváltót, ahol nagyobb összeget váltunk.

Érdemes utánajárni, hogy a lefoglalt szállások és programok közül (amennyiben helyben kell fizetni) mi mindent tudunk kártyával kiegyenlíteni. Ezt az adott szállás fizetési feltételeinél tudjuk megnézni, vagy rá is kérdezhetünk egy üzenetben. Ennek függvényében pedig nagyjából meg tudjuk határozni, hogy mennyi készpénzre lesz szükségünk, amit kisebb vásárlásokra, étkezésekre, borravalókra használhatunk. A mi stratégiánk az, hogy amit csak lehet, azt igyekszünk mindig kártyával fizetni, hogy minél kevesebb készpénzt kelljen magunknál tartani, de természetesen készpénzben is van egy kis tartalékunk, ha olyan helyzet állna elő, hogy nem tudunk kártyával fizetni. Ezt eddig általában sikerült jól meghatároznunk és beosztanunk, így a kezdő mennyiségű készpénzt, amivel elindultunk, pont elköltöttük az utazás végére, apránként, kisebb kiadásokra, a kártyás fizetések mellett. Egy kivétel és egy váratlan helyzet adódott idáig. A jordániai körutunk során (5 részes útleírás ITT) történt meg, hogy az egyik szálláson, ahol kártyás fizetésre készültünk, elromlott a kártyaleolvasó készülék, így nem tudtunk kártyával fizetni a kijelentkezéskor. Készpénz viszont csak épp annyi volt nálunk, amit a következő programunkra, a kétnapos sivatagi túrára félretettünk, mivel tudtuk előre, hogy azt csak készpénzben lehet rendezni. Így keresnünk kellett gyorsan egy bankautomatát a városban, hogy levegyünk egy akkora összeget a bankszámlánkról, amennyiből ki tudjuk fizetni a szállást. Ezt mindig próbáljuk elkerülni, és ezúttal sem örültünk neki, hogy külföldön, egy idegen bankautomatán keresztül kellett hozzányúlnunk a számlánkhoz, egyrészt a külföldi készpénzfelvétellel járó kezelési költség, másrészt biztonsági okok miatt, de kénytelenek voltunk megoldani a helyzetet, amibe önhibánkon kívül keveredtünk. Ez benne van a pakliban még akkor is, ha igyekszünk mindenre gondolni és felkészülni.

TÁJÉKOZÓDÁS & NAVIGÁCIÓ

Az útvonaltervezéshez, különösen akkor, ha önállóan, autóbérléssel fedezünk fel egy idegen országot, mindenképp szükségünk lesz egy jó térképprogramra vagy telefonos alkalmazásra. Hatékony és megbízható a Google Maps, hátránya viszont az, hogy csak internet-hozzáféréssel működik, és sok adatforgalmat fogyaszt. Egy további, remek alkalmazás a Wazze, ami az útvonaltervezés mellett naprakészen mutatja, hogy milyen akadályok, útlezárások és sebességmérő kamerák vannak előttünk, az adott útvonalon. Hátránya viszont szintén az, hogy csak online működik. Az abszolút kedvencünk a Maps.me alkalmazás, melyben először le kell tölteni az adott ország(ok) térképét a telefonunkra, amihez értelemszerűen kell adatforgalom, de hatalmas előnye, hogy később offline is bármikor tudunk vele útvonalat tervezni az adott országo(ka)t illetően, ráadásul rengeteg extra információt tartalmaz. Áttekinthetően jelölve van benne egy csomó szálláshely, látnivaló, érdekesség és túraútvonal, ennélfogva egy erdei túránál is rendkívül praktikus, ahol előfordul, hogy nincs térerő. Ez az egyik legjobb és legelőnyösebb alkalmazás, általában ezt használjuk utazás közben, és nemcsak közutakon, autóvezetésnél, hanem kirándulások, erdei túrák alkalmával is. Számtalanszor kihúzott már minket a csávából, amikor eltévedtünk egy erdei túrázás során, vagy nem találtunk meg elsőre egy látnivalót. Hasznát vettük, amikor kevésbé ismert látnivalók után kutattunk eldugott ománi falvakban, de akkor is, amikor a Bakonyban túráztunk, és rossz túraösvényre keveredtünk. Útvonaltervezéshez és a távolságok felméréséhez gyakran használjuk a Rome2Rio nevű honlapot is, ami már a tervezésnél is nagyon hasznos. Ezen a weboldalon meg tudjuk nézni, hogy mekkora a távolság két város között, és hogyan lehet eljutni egyikből a másikba. Listázza a lehetőségeket (busz, vonat, taxi, hajó, repülő), és megmutatja azt is, hogy az egyes eljutási lehetőségek mennyi időt vesznek igénybe, illetve mennyibe kerülnek, ami alapján ki tudjuk választani a számunkra legideálisabb opciót.

NYELV & KOMMUNIKÁCIÓ

A külföldön való kommunikációnak két alapszabálya van: mosolyogj, és tanulj meg néhány szót a helyiek nyelvén! Engem az utazás tanított meg arra, hogy milyen sokat lehet elérni azzal, ha kedvesen, mosolyogva fordulunk a helyiekhez, és arra is, hogy milyen sokat jelent számukra, ha néhány szót kimondunk az ő nyelvükön. Sokkal barátságosabbak és segítőkészebbek lesznek, ha látják rajtunk, hogy az irántuk érzett tiszteletből igyekszünk idomulni hozzájuk és beszélni egy kicsit az ő nyelvükön. Ne feledjük, hogy mi vendégként érkezünk az adott országba, ahol illik tekintettel lenni a helyiekre és tisztelettel fordulni feléjük. Igyekezzünk a tiszteletünket minden lehetséges módon kinyilvánítani, többek közt a kommunikációnkkal is.

Emellett nyilván hasznos eszköz az utazás során egy stabil angoltudás is. Hasznos eszköz, ugyanakkor nem feltétele és kötelező eleme az utazásnak. Sokszor hallottam már ismerősöktől, hogy azért nem mernek saját szervezésben utazni, mert nem beszélnek angolul. Tény, hogy ez képes gátlásokat okozni, melyeket viszont épp utazás közben, egy kis gyakorlással, tréninggel lehet leküzdeni. Én sem beszélek olyan szinten angolul, hogy irodalmi műveket tudnék fordítani szótár nélkül. Középszintű nyelvtudással rendelkezem (emelt szinten kitűnőre érettségiztem angolból), amit jó előhúzni a tarsolyból, ha el kell intézni valami bonyolultabb dolgot, de tapasztalatból tudom, hogy az utazás közben felmerülő szituációk kb. 80 %-át egyébként is meg lehet oldani. A hatékonyság sokkal inkább múlik a bátorságon, rátermettségen, a lexikális réseket pedig remekül ki lehet tölteni egy kis ügyességgel és leleményességgel. Erre a legjobb példa a férjem, Jozsó, aki intézményes keretek között sohasem tanult angolul vagy németül (az ő idejében még az orosz volt porondon), mégis nagyszerűen megtanult boldogulni külföldön a sokéves kamionozás közben. Nem fél megszólalni, és cseppet sem zavarja, ha valamit rosszul mond. Abszolút a tettek embere, azonnal cselekszik, és mindent megold. Néha előfordul a munka és az utazás során is, hogy mire én tökéletesen megfogalmaznék magamban egy mondatot angolul, és kimondanám, addigra ő már el is intézi az adott problémát - olykor verbális és nonverbális eszközök vicces egyvelegével, de kétségkívül hatékonyan! Intézett már banki ügyeket Franciaországban - francia nyelvtudás nélkül, telefonált "spanyolul" a pakisztáni étteremtulajdonosoknak, akiknek friss húst szállítottunk kamionnal egy spanyol kisvárosba, de történt például olyan is, hogy Ausztráliában a bérelt autó leadása után vettem észre, hogy egy személyes tárgyat a kocsiban felejtettem, és rajtam még csak épp elkezdett eluralkodni a pánik, mire ő már vissza is futott az autókölcsönző irodájába, és visszaszerezte az elvesztett tárgyat.

EGY KIS SZÓRAKOZÁS

Legvégül pedig egy olyan tippet szeretnék megosztani veletek, ami talán nem annyira hasznos, de roppant szórakoztató. Ha sikeresen bejártunk egy új országot, akkor nincs más hátra, mint bejelölni az új "trófeát" egy világtérképen. Számos olyan weboldal és applikáció létezik, melyekben ki tudjuk színezni a térképen a már meglátogatott országokat, majd a térképet letöltve vagy egy képernyőfotót készítve, el tudjuk menteni magunknak a saját, egyedi világtérképünket. Ilyen oldalak és alkalmazások például a Been, a Countries Been, a Countries Visited, a Visited World Map vagy a My Travel Map. Én az elsőt, vagyis a Been appot szeretem a legjobban, számomra az a legegyszerűbb és legáttekinthetőbb.

A számok nyilván nem tükrözik hűen az élmények mennyiségét és minőségét, és nálunk sem az országok kipipálásán van a hangsúly, hanem az alapos felfedezésen. A mennyiség helyett inkább a minőségre fókuszálunk, és nem feltétlenül az a prioritásunk a következő úti cél kiválasztásánál, hogy olyan országba utazzunk, ahol még soha korábban nem jártunk. Egyszerűen csak szívmelengető érzés látni egy ilyen térképen az utazásaink lenyomatát, és azt, ahogy egyre több szeglete a világnak válik egy olyan színfolttá számunkra, amelyről azelőtt csak álmodoztunk, most pedig már tényleges tapasztalattal, tudással és élményekkel rendelkezünk az adott helyről. Nyilván szeretnénk minél több izgalmas helyet felfedezni, és jó érzés minden évben egy-két új országgal színesíteni a palettánkat, ami a tanulást, tapasztalatszerzést, önfejlesztést, kalandokat, élményeket jelképezi számunkra.

Nézd meg az aktuális világtérképünket és a meglátogatott országaink listáját ITT >>>

PLUSZ EGY EXTRA JÓTANÁCS...

...ami inkább csak egy személyes vélemény és eszmefuttatás a végére, a 3 részes utazási kisokos lezárásaként. Ha utazni akarsz, utazz! Ne hezitálj, ne várj a tökéletes alkalomra, egyszerűen csak vágj bele! Senki sem fog aranytálcán odahozni egy repjegyet, mely álmaid desztinációjára szól. Neked kell a hozzá vezető ösvényt kitaposnod, vagyis megteremteni a lehetőségét annak, hogy valóra váltsd az álmaidat. A tökéletes alkalom soha nem fog eljönni vagy csak nagyon ritkán. Legtöbbször akadnak más elfoglaltságok és kiadások, melyek megnehezítik az utazást, de minden az akaraterőn és a fókuszon múlik. Sokan úgy hiszik, hogy aki a nagy átlagnál kicsit gyakrabban és messzebbre utazik, annak gondtalan élete van, és felveti a pénz. Ez a hipotézis olyan messze áll a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Nem a véletlenen és a vakszerencsén múlik, hogy mennyit utazunk, hanem az akaraterőn. Az, hogy mi évente többször is útra kelünk, és netán olyan időszakban is utazunk, amikor mások esetleg otthon ülnek a tökéletes alkalomra várva, pusztán annyit jelent, hogy mi jobban akarjuk az utazást, és teszünk érte.

Visszatekintve az elmúlt évekre, a mi életünkben is voltak nehéz helyzetek és váratlan problémák, melyek miatt kénytelenek voltunk átszervezni vagy ideiglenesen elhalasztani egy tervezett utazást, de végül sohasem hagytuk, hogy a nehézségek eltántorítsanak attól, hogy valóra váltsuk az álmainkat. Mindig megtaláltuk a módját annak, hogy utazzunk - kellő elszántsággal, kitartással, spórolással, a költségvetésünk átgondolásával, más dolgokról való lemondással vagy akár némi kockázatvállalással. Nem jutunk el mindig a legtávolabbi, legálomszerűbb helyekre, de emiatt cseppet sem bánkódunk. Ha épp nincs lehetőségünk egy nagyobb utazásra, akkor szívesen veszünk célba közelebbi, olcsóbb helyeket, és örömmel szervezünk kisebb, rövidebb kiruccanásokat is. A lényeg a felfedezés és az élményszerzés! Igyekszünk minden körülmények közt teljes életet élni, kihasználni a lehetőségeinket és minden helyzetből kihozni a maximumot. Az idő kíméletlenül pereg mindannyiunk számára, de csakis rajtunk múlik, hogy mit kezdünk a rendelkezésünkre álló idővel és lehetőségekkel, s kihozzuk-e belőlük a maximumot. Minden nap kapunk egy új esélyt, hogy ezt megtegyük. Az idő ajándék, használjuk okosan! Márpedig az egyik leghasznosabb és legértékesebb dolog, amibe fektethetjük az időnket és az energiánkat, az utazás.

A pénz mulandó, a szerencse forgandó, a tárgyak tönkremennek, de van két olyan dolog, ami nem kopik el, nem foszlik szét, nem megy ki a divatból, sőt, az idő múlásával egyre csak felértékelődik, és ha egyszer megszereztük, akkor már soha többé senki és semmi - az amnézia és a demencia kivételével - nem vehet el tőlünk. Az egyik ilyen dolog a tudás, tapasztalat, ami a fejünkben lakozik, a másik pedig az élmények, emlékek, melyeket a szívünkben őrzünk. Számunkra ez a két igazán értékteremtő és időtálló dolog van az életben, így mindig ezek gyűjtögetésére törekszünk. Az utazás pedig az a tevékenység, amiben zseniálisan ötvöződik a tanulás és az élménygyűjtés. Minden utazás egy egyszeri és megismételhetetlen kaland, mely új távlatokat nyit az elménkben, kitörölhetetlen nyomot hagy a szívünkben, és élettapasztalattal ajándékoz meg. Az utazás elképesztően effektív és komplex módon fejleszti a személyiségünket, formálja a gondolkodásunkat, szélesíti a látókörünket, valamint felejthetetlen élményekkel gyarapít. Mi már olyan sokat kaptunk az utazástól, hogy annak értékét, hasznát és pozitív hozadékát lehetetlen lenne pénzben vagy más eszközben kifejezni. Számunkra az utazás: tanulás és művelődés, kaland és kihívás, próbatétel és önfejlesztés, izgalom és újdonság, nyugalom és szabadság. Egyszerre dopping és meditáció. Terápia testnek és léleknek. Az utazás: boldogság. Minden utazás egy korty az élet vizéből. Az utazás: maga az élet.

Olvasd el az egész "Hasznos tippek" cikksorozatot: