8 ok, amiért érdemes Jordániába utazni (hasznos tudnivalókkal)

2020.01.01

2019 márciusában töltöttünk két teljes hetet Jordániában, ahol saját szervezésben, bérelt autóval tettünk egy alapos körutat. Ebben a bejegyzésben igyekszem összefoglalni a hasznos tudnivalókat, melyek jól jöhetnek egy saját szervezésű jordániai utazáshoz. A praktikus információkat nyolc indokra fűztem fel; nyolc olyan érvre, melyek Jordánia meglátogatása mellett szólnak (ellene egyet sem tudok felhozni), és ezzel egyúttal szeretnék buzdítani mindenkit arra, hogy álmodjon nagyobbat, ne féljen az új dolgoktól, és legyen nyitottabb a Közel-Kelet felé is!

1. KÖNNYEN ÉS OLCSÓN ELÉRHETŐ ÚTI CÉL

A repülés egyik csodája, hogy akár néhány óra leforgása alatt egy teljesen más világba, más kultúrába csöppenhetünk általa, Jordániában pedig abszolút megtapasztalhatjuk ezt az élményt. Egy mindössze három és fél órás repülőút után egy egész más világban találhatjuk magunkat. Az ír székhelyű fapados légitársaság, a Ryanair éppen a 2018/19-es téli repülési szezonban dobta be először a menetrendjébe az olcsó, közvetlen és hetente kétszer közlekedő BUD-AMM járatot. Ezen a járaton kívül csak átszállással tudtunk volna repülni Pestről, közvetlen járat pedig legközelebb Bécsből lett volna, ahová a jordániai Royal Jordanian Airlines üzemeltet heti 5 járatot, ami nyilván egy más színvonalat képvisel, de ezzel együtt egy más árkategóriát is. Noha mi egyébként is erre az időszakra terveztük ezt az utazást, tehát nem a repjegy volt a döntő, nyilván nekünk is jól jött ez az új lehetőség, ami olcsóbb és kézenfekvőbb volt, így örömmel vettük igénybe. A Ryanair járatának köszönhetően tehát igazán olcsón, könnyen és gyorsan elérhető úti céllá vált Jordánia, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.

2. KÖNNYEN UTAZHATÓ ÉS BIZTONSÁGOS

1700 km-t tettünk meg az országon belül személyautóval, ami ahhoz képest viszonylag sok, hogy Jordánia egy hasonló méretű ország, mint Magyarország. Minden országrészt alaposan körbejártunk, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország minden fontosabb látnivalóját megnéztük. Minden úgy alakult, ahogy elterveztük, nem volt semmiféle zavaró körülmény vagy gátló tényező. Olyan helyeken is jártunk, ahol egyáltalán nem voltak turisták rajtunk kívül, és aránylag sokszor kerültünk kapcsolatba a helyi átlagemberekkel, akiknek semmi közük a turizmushoz, ezért nem tartom valószínűnek, hogy mindaz, amit láttunk és tapasztaltunk, csak egy cukormázas felszín és a turistáknak szóló attrakció, megtévesztés lett volna. Több katonai ellenőrzőponton is áthaladtunk, és közúti igazoltatáson is átestünk. A rendőrök és katonák minden esetben kedvesek, udvariasak, mosolygósak voltak, először kezet fogtak mindkettőnkkel, megkérdezték, hogy vagyunk, és csak ezután kérték el az útlevelünket. A munkánkból kifolyólag számtalan rendőri ellenőrzésen estünk már át tucatnyi európai országban, de ilyen hozzáállást eddig még sehol sem tapasztaltunk!

Kiterjedt és jól működő tömegközlekedés nincs az országban, ezt jól mutatja az a tény is, hogy a helyiek közül is sokan stoppolnak az országutak mentén, ha szeretnének eljutni egy szomszédos településre. A főváros környékén elvileg vannak buszjáratok, de a többi régióban szinte egyáltalán nincs tömegközlekedés, úgyhogy mindenképp javasolt az autóbérlés, esetleg megosztott iránytaxik használata. Autóval viszont tökéletesen körbejárható az egész ország. Nincsenek ugyan kimondott autópályák, maximum 2x2 sávos autóutak, de van olyan autópályának nevezett út is (highway), ami csak egy sima kétsávos főút, és falvakon halad keresztül, de mindenhol gördülékenyen tudtunk haladni. Az úthasználat ingyenes az egész országban, és a parkolás sem okozott különösebb problémát sehol, minden látnivalónál tágas és többnyire ingyenes parkolóhelyek vannak kialakítva. Az ország északnyugati része a legsűrűbben lakott terület Jordániában, így itt értelemszerűen zsúfoltabbak az utak, és a nagyvárosokban, Ammánban, Irbidben és Madabában kissé kaotikus a közlekedés, de a rutinos sofőrök itt is elboldogulnak, és a biztonság szempontjából ez a térség is teljesen rendben van. Az ország többi része pedig végképp nagyon nyugodt, békés és barátságos. Nincsenek biztonsági kockázatok, sem egészségügyi veszélyek. Persze, a józan paraszti ész és egy alapvető, szokásos elővigyázatosság sosem árt, de nincs semmi olyasmi, amire különösebb figyelmet kéne fordítani.

3. JORDAN PASS

Jordánia nem épp a legolcsóbb úti célok egyike. Jelenleg a Ryanair közvetlen járatával eljutni olcsó és könnyű, de az ország bejárásához már lesz szükségünk némi költőpénzre. Az utak díjmentesek, az üzemanyag és az étkezés viszonylag olcsó, de sok egyéb szolgáltatás és ezzel együtt az árak, programok, belépőjegyek is helyenként nyugat-európai szintet képviselnek.

A Jordan Pass viszont egy remekül átgondolt és megalkotott konstrukció, ami a turisták számára egy nagyszerű költséghatékony módszer a látnivalók bejárásához, az országnak pedig egy leleményes eszköz a kevésbé ismert látnivalók népszerűsítéséhez. A Jordan Pass egy kedvezményes csomag, ami tartalmazza a vízumot, és belépést biztosít közel 40 látnivalóhoz országszerte. Online lehet igényelni, és névre állítják ki. Fontos, hogy az útlevélben szereplő névvel megegyezően kell megadni a nevünket. A kártyás kifizetés után azonnal küldik e-mailben a dokumentumot, és kinyomtatva végig magunknál kell tartani. A kibocsátástól számított 1 évig érvényes, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy az első látnivalónál történő érvényesítés után 2 hetünk van használni, tehát ennyi idő alatt kell megnézni az összes betervezett látnivalót, utána már nem érvényes. Három különböző csomag közül lehet választani, a csomagok tartalma a vízumot és a látnivalók mennyiségét tekintve megegyezik, az egyetlen különbség a Petra-belépőben rejlik. A legkisebb csomag 1 napos, a középső 2 napos, a legnagyobb és legdrágább csomag pedig 3 napos Petra-belépőt tartalmaz. Az alapján kell tehát kiválasztanunk a nekünk megfelelő csomagot, hogy hány napot szándékozunk Petrában tölteni. Mi a legnagyobb csomagot választottuk, tehát ezzel 3 napos jegyünk volt, egy időszakos akció keretén belül pedig meg tudtunk venni kedvezményesen még egy belépőjegyet egy olyan látnivalóhoz is, amit eredetileg nem tartalmaz a Jordan Pass, úgyhogy nekünk ez így nagyon megfelelt. További tudnivalók és igénylés ITT.

Mindenképp érdemes kiváltani a Jordan Pass csomagot, sokat lehet vele spórolni még akkor is, ha nem nézünk meg minden látnivalót a listáról, hiszen már csak a két legfontosabb tétel, a vízum és a Petra-belépő összege is eleve több lenne, ha külön-külön vesszük meg őket, mint amennyibe az egész Jordan Pass kerül. A Jordan Pass megvásárlásával ráadásul kapunk egy ingyenes turisztikai anyagot e-mailben, ami részletesen bemutatja az ország egyes régióit, tartalmaz mintaútvonalakat, térképeket és hasznos linkeket, ahonnan további információkat is lehet gyűjteni. Jómagam is hasznát vettem a szervezés során, emellett pedig ezúttal is nagy segítségemre volt a Lonely Planet útikönyve. Általában több különböző forrásból is szoktam tájékozódni, de a Jordániáról szóló LP-útikönyv annyira átfogó, összeszedett és tartalmas, hogy szinte nem is volt szükségem másra, minden hasznos információt megtaláltam benne, amit kerestem.

4. VÁLTOZATOSSÁG & SOKSZÍNŰSÉG

Jordánia egy hihetetlenül változatos és sokszínű ország, mind a természet, mind a látnivalók jellege és történelmi háttere, mind pedig a lakosság kulturális és vallási megoszlása tekintetében.

Annak ellenére, hogy Jordánia egy viszonylag kis alapterületű ország, egészen eltérő az egyes régiók időjárása, mikroklímája, domborzata, növényzete, élővilága, népsűrűsége, és néha egészen drámai módon, szinte egyik pillanatról a másikra változik meg a mellettünk elsuhanó táj képe. Az ország északnyugati része és a főváros térsége egy sűrűn lakott, csapadékos, mediterrán jellegű dombvidék, a keleti régió egy ritkán lakott, kietlen, kopár és száraz sivatagi síkság. A Holt-tenger völgye egy mélyen fekvő medence, ahol általában megreked a meleg levegő, forró és száraz időjárást eredményezve, tehát ez egy katlan, ahol afrikai éghajlat uralkodik, a Vörös-tenger partvidéke viszont inkább szeles, de szintén kopár, sivatagos, ahol többnyire köves-sziklás tengerpartokon fürödhetünk. Az ország középső és déli területeit pedig alapvetően szintén egy kopár kősivatag alkotja, de itt kanyonok és monumentális sziklafalak tarkítják a tájképet. Ezen a vidéken fennsíkok és szurdokvölgyek váltják egymást, csodás természeti képződményeket létrehozva, elég csak a legismertebb sivatagi völgyekre és kanyonokra, Petrára vagy Rum vádira gondolnunk. Néhol olyan benyomásunk volt, hogy Egyiptom kősivatagaiban járunk, máshol úgy éreztük magunkat, mintha egy kis görög sziget mediterrán ligeteibe kerültünk volna. Megint máshol pedig olyan érzésünk támadt, hogy odahaza, a Bakonyban autózgatunk két falu között, amikor láttuk, hogy kecskék és szamarak legelésznek az út mellett elterülő, vadvirágokkal borított, zöld és lankás mezőkön.

A látnivalók is rendkívül változatosak, és sokféle élményben lehet részünk, ha alaposan bejárjuk az országot. Láttunk tengerpartot és sivatagi kanyonokat, jártunk nagyvárosokban és vidéki falvakban, felfedeztünk ókori romvárosokat, középkori arab kastélyokat, ősi bibliai helyszíneket. Bebarangoltuk a világ 7 csodájának egyikét, a monumentális ősi sziklavárost, Petrát, majd kipróbáltuk a híres lebegést az élővilág nélküli Holt-tengerben, és terepjáróval kalandoztunk a világhírű sivatagi völgyben, Rum vádiban. Közeli kapcsolatba kerültünk tevékkel, kecskékkel, szamarakkal, és jártunk a szír, iraki, izraeli és szaúdi határok közelében. Az országban jelenleg 5 világörökségi helyszín van (Petra, Rum vádi, Kuszr Amra, Umm er-Raszász, Jordánon túli Betánia), és mi mind az ötöt megnéztük, ezzel Jordánia lett az első olyan ország, amit ilyen szempontból a lehető legalaposabban felfedeztünk.

Nagyon érdekes és izgalmas Jordánia vallási vonala is, hiszen már az ókorban több vallás és kultúra találkozásának helye volt az ország területe. Jelenleg is élnek keresztények az országban, Madaba városában található például Jordánia legnagyobb keresztény közössége és legtöbb keresztény temploma. A városban való tartózkodásunk idején, érdekes élmény volt reggelente és esténként a keresztény templom harangszójának és az iszlám mecset müezzinjének sajátos duettjét hallgatni. Mintha egyszerre lettünk volna otthon és egy idegen világban.

5. VENDÉGSZERETET & KULINÁRIS ÉLVEZETEK

A jordániai utunkat erősen meghatározta a helyiek vendégszeretete és a fantasztikus arab konyha. Mindenfelé sok szuper teázó, kávézó és kifőzde található a városok utcáin, ahol olcsón lehet nagyon finomakat enni-inni, az étkezéseket tehát egyszerűen és jutányosan meg lehet oldani az egész országban, főként Ammán és Madaba utcáin. Nagy kedvencünk lett a hagyományos, kardamommal ízesített arab kávé, a férjem azóta is arab stílusban issza a kávét minden nap. Emellett nagyon megszerettük a jordán konyhát és az autentikus arab ízvilágot is. Nem vagyunk nagy ínyencek, és nem igazán szoktunk belemerülni a helyi különlegességek kóstolgatásába, szóval, ha én kitérek egy adott nemzeti konyha dicséretére, akkor biztosra vehetitek, hogy az nem alaptalan. :)

Az emberekkel is csupa pozitív tapasztalatokat szereztünk. Fel voltunk készülve a legrosszabbra, miután Egyiptomban okoztak nekünk néhányszor bosszantó perceket a végtelenül erőszakos, lehúzós, sunyi árusok. Azt hittük, majd itt is megpróbálnak átverni, ezért folyamatosan résen voltunk, de végül mindig elszégyelltük magunkat a bizalmatlanságunk és a gyanakvásunk miatt, mert a jordánok megmutatták, hogy bár ők is arabul beszélnek, mégis teljesen más mentalitásúak, mint az egyiptomiak. Tőlük megtanulhattuk, hogy mi az igazi vendégszeretet. Nem szólítottak le bennünket a piacon vagy az utcán, nyugodtan tudtunk nézelődni, de ha magunktól betértünk valahová, egyből meghívtak csak úgy, teljesen önzetlenül egy kávéra vagy teára, és elbeszélgettek velünk, megkérdezték, honnan jöttünk, és üdvözöltek az országukban. Cserébe pedig nem vártak semmit, nem tartották egyből a markukat egy kis baksisért. Többször előfordult, hogy egy-egy kisebb vásárlás után extra ajándékokat kaptunk, pl. hűtőmágneseket, kis parfümöt vagy szappant. Megesett, hogy már kijöttünk a boltból, és úgy futott utánunk az egyik fiú egy aprósággal, amivel kedveskedni akart nekünk. Ilyen szívélyes hozzáállással eddig még sehol nem találkoztunk. Mivel mi mindig együtt utazunk a férjemmel, és útközben is pompásan elvagyunk kettecskén a mi kis világunkban, ezért nem igazán szoktunk nyitni más utazók vagy a helyiek felé. Ebből kifolyólag pedig a más emberekkel való beszélgetés és barátkozás nem szokott túlságosan meghatározó lenni az utazásaink során. Ez alól Jordánia lett a kivétel. Az egész körút alatt, szinte minden napra jutott egy-egy kedves gesztus a helyiek részéről, ami feldobta a napunkat. Annyira kedvesek és barátságosak voltak az emberek, és annyiszor invitáltak egy italra és kis csevejre, hogy végül az emberek vendégszeretete lett az egyik legpozitívabb és legkiemelkedőbb dolog, ami megmaradt bennünk Jordániából. Egyértelműen Jordánia a legvendégszeretőbb ország, ahol eddig jártunk.

6. PETRA

Jordánia fő attrakciója a nabateusok ősi sziklavárosa, az UNESCO által létrehozott Világörökség része, és a modern világ hét csodájának egyike: Petra. Petra az ország leghíresebb látnivalója, melyet évről évre külföldi utazók milliói keresnek fel, és ami már önmagában egy nyomós érv Jordánia meglátogatása mellett. Az egész város egy lélegzetelállító természeti környezetben fekszik, egy magas sziklákkal körülvett, sivatagi völgyben, ami helyenként egy-egy, csupán néhány méter széles kanyonná szűkül, melyet 200-300 méter magas sziklafalak vesznek körbe. A sziklafalakba vájt épületek, templomok, sírok romjai pedig csodálatosak, monumentálisak és misztikusak. Emellett fantasztikus túrákra lehet indulni a hegyekbe a számos túraútvonal valamelyikén, hogy aztán odafentről is megcsodáljuk az egész romváros panorámáját. A látvány leírhatatlan, a hatás lenyűgöző és megindító. Ezt látni kell és átélni. Petra teljes joggal került fel a modern világ csodáinak listájára, hiszen ez egy páratlan látnivaló, nincs ehhez fogható a világon. Monumentalitása és misztikus hangulata vetekszik az egyiptomi piramisok miliőjével. Ha csupán egyetlen látnivalót nézünk meg Jordániában, az csakis Petra lehet!

7. RUM VÁDI (WADI RUM)

Rum vádi (Wadi Rum) egy világhírű sivatagi völgy és természetvédelmi terület, mely páratlan természeti értékei miatt az UNESCO által létrehozott Világörökség része. Petra mellett ez a hely Jordánia másik fő attrakciója, és az ország legnagyobb vádija. Az egész völgy kb. 100 km hosszú és 60 km széles. A sivatagi völgyet magas sziklafalak határolják, melyek a vörös, a narancs és az aranybarna különböző árnyalataiban pompáznak. A völgyben sok látnivaló található: homokdűnék, különböző sziklaformációk, barlangok, vadregényes kanyonok és szűk szurdokok. A területen már ősidők óta élnek emberek, és az évezredek során több különböző népcsoport is megfordult itt. Erről árulkodnak a köveken és sziklafalakon fellelhető sziklarajzok és sziklafeliratok. Némelyikük régebbről, az újkőkorszakból származik, míg másokat "csak" 2 ezer évvel ezelőtt véstek fel a nabateusok. Rum vádi részben annak is köszönheti világhírét, hogy több film forgatási helyszínéül is szolgált. Rendszeresen megtalálják ezt a vidéket fantáziadús filmrendezők, akik egy sivatagi kalandfilmet vagy Mars-témájú sci-fit akarnak készíteni. Tény, hogy az egész völgy olyan, mintha egy elvarázsolt helyen vagy egy másik bolygón járnánk. Nagyon misztikus és különleges.

Korábban nem is gondoltam volna, hogy a sivatag is lehet ennyire változatos és sokszínű. Tunéziában láthattuk a Szahara klasszikus, aranybarna homoktengerét és lankás dűnéit, Egyiptomban belekóstolhattunk a kopár kősivatag zord kietlenségébe, Ausztráliában pedig egészen fantasztikus élményekben részesülhettünk a kontinens Vörös Közepén, ahol mindennek elképesztően intenzív vörös színe van: a talajt mintha téglaporral szórták volna fel, a monumentális sziklák valósággal lángra lobbannak, a vörös óriáskenguruk pedig a bundájuk színét illetően is maximálisan alkalmazkodtak a környezethez. Itt, Jordániában pedig inkább a rozsdabarna és a narancssárga árnyalatok dominálnak, valamint olyan meghökkentő alakzatú sziklaformációkkal találkozhattunk, amilyeneket eddig még sehol sem láttunk.

8. HOLT-TENGER

Az ország leghíresebb látnivalóit alkotó Petra - Rum vádi - Holt-tenger trió közül a Holt-tenger a harmadik, ami külön említést érdemel, és ami már önmagában is egy indok, hogy miért érdemes Jordániába látogatni, hiszen egy természeti kuriózumról van szó. A Holt-tenger valójában egy tó, ami Jordánia és Izrael határán fekszik. Több szempontból is egyedülálló természeti képződmény: ez a Föld legalacsonyabban fekvő pontja, a vízfelszín közel 500 m-rel a tengerszint alatt helyezkedik el. A tó legmélyebb pontja kb. 300 m, így a tófenék kb. 800 m-rel a tengerszint alatt húzódik. A "holt" jelző viszont nem véletlen, ugyanis néhány nagyon igénytelen egysejtű organizmuson kívül semmilyen élőlény nem tud megélni benne, mégpedig az extrém magas sótartalma miatt. A tó vize 8-szor sósabb az átlagos tengervíznél. Ez okozza azt is, hogy nem lehet elmerülni és úszni benne, csak lebegni a felszínén. A vízben található ásványi anyagok pozitív hatást gyakorolnak ugyan a bőrre, de a szervezetbe jutva mérgező: már egy pohárnyi mennyiség is a gége megduzzadását és fulladásos halált eredményez. És ezzel nem érdemes viccelni, valóban történtek már bizarr halálesetek ebből kifolyólag a Holt-tengernél. Ahogy sok természeti csodát e Földön, úgy az emberiség ezt is tönkreteszi, elpusztítja: a tó vize több olyan okból kifolyólag is rohamosan apad, ami az emberi tevékenységekhez köthető. A Holt-tengerbe egyedül a Jordán folyó ömlik, de a folyó vizét az elmúlt évszázadban a mezőgazdaság és az öntözés céljából olyannyira lecsapolták, hogy a folyó már részben kiszáradt, és nem jut el a Holt-tengerig, így nem tudja táplálni azt. Továbbá a Holt-tenger vizéből kinyert ásványi anyagok és a belőlük készített kozmetikumok végett mértéktelenül csapolják a tó vizét is, valamint gondot jelent a magas sótartalom és a meleg, száraz éghajlat miatti párolgás is. Ezen tényezők együttes hatásaként pedig az elmúlt 50 év során a tó területének fele már eltűnt. Évente akár egy métert is süllyedhet a vízszint, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, akkor a következő egy évszázad leforgása alatt végleg el fog tűnni a Föld színéről ez a különleges és páratlan természeti képződmény. Érdemes tehát ellátogatni a Holt-tengerhez, amíg létezik egyáltalán ez a természeti csoda, és érdemes kipróbálni benne a híres lebegést, ami egy fenomenális élmény!

EGYÉB TUDNIVALÓK ÉS HASZNOS INFÓK JORDÁNIÁRÓL

Az ország államformája királyság, pénzneme a jordán dínár (JOD), ami egy elég erős valuta: 1 JOD = kb. 1,3 EUR. Az országban erős a nemzeti öntudat, a helyiek büszkék az országukra, királyukra, pénznemükre. Angolul kitűnően beszélnek országszerte, egy minimális nyelvtudás birtokában nem lesznek nyelvi akadályok.

PÉNZÜGYEK, AUTÓBÉRLÉS, INTERNET

Noha lehet olyat olvasni, hogy sok helyen elfogadják a dollárt/eurót, mi ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk. Szinte mindenhol csak dínárral tudtunk fizetni, ezért érdemes helyi pénzt váltani. A bankkártyás fizetés sem működik mindenhol, úgyhogy célszerű érdemi mennyiségű készpénzt tartani magunknál. Én egyébként sem vagyok a kizárólagos bankkártyahasználat híve, soha nem indulnék el otthonról úgy, hogy nincs nálam készpénz, de Jordániában még a felkészülésünk ellenére is előfordult, hogy elfogyott minden készpénzünk, és bankautomatából kellett felvennünk pénzt, mivel két egymást követő szállásunkon sem tudtunk kártyával fizetni. Állítólag egy hálózati hiba miatt hetekig nem működött a rendszer az egész régióban. Egy számítógépes rendszer bármikor meghibásodhat, és én pontosan ezért nem szeretek csak a modern technika vívmányaira hagyatkozni. Emellett a sivatagi túrát is készpénzben kellett rendezni, de azt tudtuk előre, így arra már az elején félretettük a szükséges összeget.

Autót a Dollar nevű nemzetközi cégnél béreltünk a 2 hetes körutazásunk 12 napjára. A teljes körű biztosítás az ügyintéző szerint benne volt a bérlés árában, amit mi kételkedve vettünk tudomásul, de végül minden rendben zajlott, így nem derült ki a későbbiekben, hogy tényleg fedezne-e minden kárt. Ellenben így is zároltak kauciót a hitelkártyán, 350 JOD értékben, amit az autó leadásakor azonnal feloldottak. Az autó, amit kaptunk, egy ötajtós, gazdaságos kategóriájú, fekete Chevrolet Cobalt volt. Hitelkártya és nemzetközi jogsi szükséges!

Érkezéskor a reptéren vettünk egy netkártyát, ami végig kiválóan működött, jó volt a lefedettsége. A reptér kijárata mellett, az autókölcsönzők pultjaival szemben van az egyetlen telefonos stand (Orange). Van lehetőség olyan kártya vásárlására, amivel telefonálni és internetezni is lehet, illetve létezik kizárólag netkártya. Többféle adatcsomag közül lehet választani. A kártya használatához értelemszerűen kártyafüggetlen telefon, esetleg tablet szükséges. Mi egy tabletet használunk kifejezetten erre a célra minden utazásnál.

VÉGÜL EGY JELENTÉS...

Miután a kétfős taktikai csapatunk benyomult a Közel-Keletre, sikeresen teljesítette a küldetését: Jordánia feltérképezését. A csapattagok: Ilek József (fedőneve: Sunyi 'Roo) navigációs tiszt - feladata és erősségei: térképolvasás, útvonaltervezés, leleményes megoldások, váratlan problémák elhárítása, Ilek Mária Rebeka (fedőneve: Memo Milly) kommunikációs tiszt - feladata és erősségei: haditerv kidolgozása, információszerzés, helyi erőkkel való kapcsolatfelvétel. A csapattagok kielégítően teljesítették vállalt feladatukat. Összeszokott párosként ezúttal is hatékony csapatot alkottunk. Időnként forró volt a pite, mert a szír és az iraki határok közelében is végeztünk felderítéseket, de nem lopakodtunk túl közel a határvonalakhoz, így nem lőtték szét a seggünket. :)

Ebből a tréfás bevezetőből kitűnhet, hogy a szeretteink úgy kezelték a jordániai utazásunkat, mintha valamiféle katonai bevetésre vállalkoznánk, de mások is szkeptikusan vagy éppen aggodalmaskodva viszonyultak hozzánk, amikor meghallották, hogy a Közel-Keletre utazunk, ráadásul egyénileg, csak mi ketten, önállóan bejárva az országot. Meghökkenve tapasztaltuk, hogy mennyire eltorzult kép él az emberek fejében a keleti arab világról. Ez minden bizonnyal a manipulatív, megtévesztő és lesarkított médiahíreknek köszönhető. Minden vallásban és kultúrában vannak radikálisan gondolkodó, elvetemült, gonosz emberekből álló csoportosulások, de nem lenne szabad messzemenő következtetéseket levonni néhány szélsőséges csoport és az illegális bevándorlás problémájából. Sokan levetítik mindezt az egész arab világra, azonosítják a rendbontók és terroristák viselkedését azzal a 450 millió arab emberrel, akik mit sem sejtve, békésen éldegélnek a saját otthonaikban, és eszük ágában sincs leigázni Európát, sőt, magasról tesznek arra, hogy mi zajlik a külvilágban. Az európai emberek továbbá hajlamosak azt hinni, hogy az egész Közel-Kelet egy háborús övezet, ahol kapásból felnégyelnek egy keresztény fehér embert, ha beteszi oda a lábát - mi sem állhatna messzebb a valóságtól! Aki felvilágosult, tapasztalt utazó, az pontosan tudja, hogy mennyire nevetségesek ezek a feltevések. Nyilván vannak olyan országok, ahol jelenleg is zajlanak polgárháborúk és fegyveres konfliktusok, ilyen helyekre pedig értelemszerűen mi sem kívánkozunk, de nem helytálló minden országot egy kalap alá venni az adott térségben.

Remélem, sikerült a bejegyzésben összefoglalt érvekkel eloszlatni egy kicsit a sztereotípiákat, megmutatni, hogy a hajunk szála sem görbült, miközben keresztül-kasul bejártuk Jordániát, sőt, nagyon is pozitív tapasztalatokat szereztünk. Rendkívül tartalmas, izgalmas, élménydús és felejthetetlen két hetünk volt Jordániában, ahol fantasztikusan éreztük magunkat, és csodás élményekkel gazdagodtunk. Jordánia egy szenzációs ország, és egy biztonságos gyöngyszem a viharokkal és konfliktusokkal teli Közel-Kelet obskúrus világában. Ha valaki szeretne elmerülni az arab kultúra és a mesés Kelet misztikus világában, miközben biztonságos és kényelmes körülmények között akar csavarogni, és azt sem bánja, ha közben hihetetlenül kedves, figyelmes és vendégszerető emberekkel találkozik, akkor a válasz: Jordánia!

A jordániai blogbejegyzés-sorozat összes része: