Téli mese Lappföldről

2020.05.09

Egyszer volt, hol nem volt, az Északi sarkkörön is túl, ahol rénszarvasok lába alatt ropog a frissen hullott hó, ahol az igazi Mikulás lakik, és ahol a sarki fény zöldes nyalábjai járnak bűvös táncot az éjszakai égbolton, volt egyszer egy téli mesevilág: Lappföld...

ÉRDEKESSÉGEK FINNORSZÁGRÓL ÉS LAPPFÖLDRŐL

  • Finnországot az ezer tó országának nevezik: összesen kb. 180 000 tó található az ország területén, és ugyanennyi sziget is tartozik az országhoz.
  • Finnország a tradicionális finn szauna hazája is - kb. 2,2 millió szauna található az országban, ami több, mint ahány személyautó van üzemben az ország területén. A szaunázás szerves része a finnek mindennapjainak, a legtöbb családi háznak és szálláshelynek is van saját szaunája.
  • Az ország területének kb. 70 %-át erdők borítják.
  • Finnország a lakosság műveltségében és a környezetvédelemben is jeleskedik: a diákok 75 %-a tanul tovább a tankötelezettségnél, a műanyag flakonok közel 100 %-át pedig újrahasznosítják.
  • Finnország északi részén terül el a híres régió, Lappföld, mely csodás, érintetlen tájairól, természeti jelenségeiről, gazdag élővilágáról és néphagyományairól, valamint a Mikulásról ismert.
  • Lappföld elsősorban egy kulturális régió, mely a számi (lapp) népcsoport hazáját jelöli, földrajzilag pedig Skandinávia északi részén terül el, és 4 ország területén húzódik: Finnországon kívül a régió legnagyobb része Norvégiában és Svédországban helyezkedik el, egy jelentős része pedig átnyúlik Oroszország területére is.
  • A lappföldi tél legsötétebb időszakában (december-január), 51 napon keresztül nem kel fel a nap, nyáron (június-július) pedig 73 napon keresztül nem nyugszik le. Ennélfogva a sötét és hosszú téli éjszakákon kiválóan meg lehet figyelni a sarki fényt, nyáron pedig az éjféli nap megfigyelésére nyílik lehetőségünk.
  • A finn Lappföld központi városa Rovaniemi, egy álmos kisváros, amelyen áthalad az Északi sarkkör, ami egyike az öt nevezetes szélességi körnek (Egyenlítő, Ráktérítő, Baktérítő, északi és déli sarkkör) - ha tehát ellátogatunk ide, akkor gyakorlatilag már az északi félteke sarkvidékén járunk.
  • A finn Lappföld és Rovaniemi városa az igazi Mikulás hivatalos hazája, akivel az év minden napján lehet itt találkozni, és akihez a világ minden tájáról érkeznek ide a látogatók és a karácsonyi kívánságokat tartalmazó levelek.

LÁTNIVALÓK ÉS HASZNOS TIPPEK

MIKULÁSFALVA

Rovaniemi első számú nevezetessége Mikulásfalva, vagyis Santa Claus Village, ahol az igazi Mikulás, finnül Joulupukki lakik. A várostól kb. 8 km-re található ez az élménypark, ami egy hatalmas területen fekszik, és tényleg olyan, mint egy különálló falu. Itt egész évben karácsony van, és minden megtalálható, ami csak szem-szájnak ingere. Egy nagy, központi épületben található az információs iroda, ahol beszerezhetünk egy térképet a komplexumról, illetve vehetünk egy névre kiállított, díszes oklevelet arról, hogy átléptük az Északi sarkkört. Éttermek, kávézók és ajándéküzletek vannak még itt. A főépület körül pedig sok kisebb épület vagy kunyhó található, melyek mindegyikében várja valamilyen attrakció a turistákat.

A legizgalmasabb természetesen az az épület, ahol a Mikulás irodája (Santa Claus Office) van. Elhoztuk magunkkal a 10 éves keresztfiunkat is, de hogy ő várta-e jobban a Mikulással való találkozást vagy mi, azt nehéz lenne megmondani. A Mikulás irodájához egy sötét és misztikus folyosón kell végigsétálni, melyet hatalmas dobozok, ajándékok, játékok és egyéb kellékek szegélyeznek, közben karácsonyi zene szól, a Mikulás körül pedig a Manók sürögnek-forognak, és végzik szokásos teendőiket. Az egész olyan, mintha egy valódi mesevilágba csöppennénk. Az egyik falon egy csomó fotó lóg, melyek különböző hírességeket és közéleti személyiségeket ábrázolnak, akik messze földről látogattak el ide, hogy ők is találkozzanak az egyetlen igazi Mikulással. Az egyik fotón felfedeztem tinikorom kedvenc lánybandáját, a Spice Girlst! :)

Maga a találkozás a Mikulással ingyenes, és akár többször is szabadon bemehetünk hozzá, de odabent tilos bármilyen felvételt készíteni. Egy profi fotós készít képeket és videókat a találkozásról és a rövid beszélgetésről, amiket aztán eléggé borsos áron meg lehet vásárolni. A felvételeket lehet kérni digitálisan vagy kinyomtatva, esetleg mindkét formában, a komplett csomagot megvásárolva. A karácsonyi főszezon november közepétől január végéig tart; ebben az időszakban jön a legtöbb turista, ezért ilyenkor hosszú sorok alakulnak ki a Mikulás irodája előtt, és előfordul, hogy órákig kell várakozni, mire bejutunk hozzá. Mi február végén jöttünk, amikorra már lecsengett a főszezon, így sikerült elkerülnünk a tömeget. Reggel nyitásra érkeztünk Mikulásfalvára, így az elsők között mehettünk be a Mikuláshoz, és mivel napközben is viszonylag kevés turista volt, így délután még egyszer besétáltunk hozzá. A legtöbb barátunk, ismerősünk afelől érdeklődött, hogy vajon igazi-e a Mikulás szakálla; miután alaposan szemügyre vettem, és meg is fogtam a szakállat, ezennel lerántom róla a leplet: nem igazi! :)

Érdekes látványosság a Mikulás postahivatala (Santa's Main Post Office), ahol a Manók egész nap válogatják, kezelik a földkerekség minden tájáról érkező leveleket, karácsonyi kívánságokat. Évente kb. félmillió levél érkezik ide a világ 200 országából. Lehet itt vásárolni képeslapot vagy díszes levélpapírt, és adhatunk fel küldeményt a szeretteinknek. A kézbesítés dátumát is megválaszthatjuk; időzíthetjük például úgy, hogy a következő karácsonykor kapja meg a címzett a különleges meglepetést. Vehetünk csak úgy emlékbe is a Mikulás egyedi, hivatalos pecsétjével és bélyegével ellátott képeslapot.

További érdekes helyszín a Hóembervilág (Snowman's World), ahol élő hóemberekkel és jégszobrokkal találkozhatunk.

Állatos kalandokra és különböző téli közlekedési eszközök kipróbálására is van lehetőség Mikulásfalván. Lehet például hómobilozni vagy kutyaszánozni, de élnek itt rénszarvasok is, akiket megsimogathatunk, illetve be lehet fizetni egy rövidebb vagy hosszabb szánozásra velük. Tartozik Mikulásfalvához néhány puccos szálláshely is, melyek a komplexum közvetlen közelében vannak. Itt találhatók azok a jellegzetes, üvegtetejű fakunyhók is, melyek az erdő közepén, mesés környezetben helyezkednek el, és ahol az ágyunkban fekve kémlelhetjük éjszakánként a csillagos égboltot és a sarki fényt - azonban nemcsak az élmény, hanem az exkluzív szállás ára is csillagászati (1000-1200 EUR/éj).

Mikulásfalva egy valódi téli csodaország, ahol kicsik és nagyok egyaránt remekül érezhetik magukat. A programlehetőségek száma szinte végtelen, az itt található attrakciók akár több napra elegendő szórakozást nyújtanak. Mi egy teljes napot töltöttünk el itt, és cseppet sem unatkoztunk, sőt, nem is tudtunk minden épületet tüzetesen bejárni. Számos felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk, és feltankoltunk egy csomó egyedi szuvenírrel is. Remekül szórakoztunk egész nap, egy igazi felhőtlen kikapcsolódás volt, újra gyereknek érezhettük magunkat, és mindvégig fülig ért a szánk. További hasznos információk, aktualitások, jegyárak, nyitvatartási idő, megközelítés, programlehetőségek és sok minden más megtalálható Mikulásfalva hivatalos weboldalán, illetve Rovaniemi turisztikai honlapján is.

SARKI FÉNY

A sarki fény egy csodás és kivételes természeti jelenség, melyet a napszél okoz, ami a Nap felől áramlik bolygónk felé. A napszél nem éppen egy lágy fuvallat; elképzelhetetlen erejű, akár 1000 km/h sebességű légköri jelenségről van szó, ami töltött részecskéket, protonokat és elektronokat hoz magával. Ezeket a Föld mágneses pólusai vonzzák, tehát az Északi- és a Déli-sarknál hatolnak be a Föld légkörébe, majd találkoznak, és reakcióba lépnek a bolygó légkörének alkotóelemeivel. Így keletkezik a fényjelenség, és ezért lehet csak a sarkvidékeken megfigyelni. Az északi sarkvidéken látható fényjelenség neve latinul aurora borealis, míg a déli féltekén aurora australis a megnevezése ugyanennek a jelenségnek.

Az északi féltekén elvileg szeptember elejétől egészen április végéig látható a sarki fény, de a gyakorlatban sokszor elrejtőzik a kíváncsi tekintetek elől az időjárási körülmények miatt. Sarki fény minden éjjel keletkezik, de ha borús, felhős az ég, akkor a felhők miatt egyszerűen nem látszik. Minél sötétebb, tisztább és hidegebb az éjszaka, annál nagyobb esélyünk van megpillantani ezt az egyedülálló, unikális természeti csodát, ezért a téli hónapok a legideálisabbak a fényjelenség megfigyelésére. Emellett célszerű olyan helyre menni, ahol minimális a fényszennyezés, hiszen a városok fényei értelemszerűen elhalványítják az égbolt fényeit, így rontanak az élményen, habár megesik, hogy nagyon erős aktivitás esetén a város utcáiról is látszik a jelenség, ez azonban ritkán fordul elő.

Sokféle éjszakai túrát szerveznek a sarki fény megfigyelésére, vannak például kimondott fotótúrák, ahol a túravezetők profi fotósok is egyben, akik tanácsokkal látnak el, és segítenek megörökíteni a fényjelenséget. A sarki fény fotózása ugyanis nem egyszerű feladat; egy komolyabb fényképezőgép, a fotózás néhány alapfogalmának ismerete és speciális, manuális beállítások szükségesek hozzá. Mivel most a keresztfiunkkal utaztunk, ezért egy olyan túrát választottunk, ami a kaland és a fotózás ideális ötvözete, hogy mindannyian élvezhessük a programot. Egy viszonylag egyszerűbb, rövidebb és inkább kalandos túrára fizettünk be az Arctic Circle Snowmobile Park nevű cégnél. A túra este 8-kor vette kezdetét, és kb. éjfélkor vittek vissza minket a szálláshelyünkre. Miután felvett minket a transzfer, elvitt a cég telephelyére, ahol kaptunk megfelelő ruházatot, overallt és bukósisakot, majd motoros szánokra pattantunk, és így vittek be minket az erdő közepére. Szűk csapásokon robogtunk, mígnem megérkeztünk egy mesebeli tisztásra, ahol fenyőfák, hófödte táj, végtelen csend, nyugalom és a fényszennyezéstől mentes, kristálytiszta égbolt vett minket körül. A dermesztően hideg sarkvidéki éjszakában izgatottan vártuk a sarki fény megjelenését. Kisvártatva felbukkant néhány halvány, zöldes nyaláb a horizonton. A túra előtt több szakirodalmat is átnyálaztam a sarki fény fotózásáról, és már előre elvégeztem a szükséges beállításokat, így akkor már csak felállítottuk az állványt, ráraktuk a gépet, és kattintottunk néhányat, miközben áldottuk az eget, hogy itt lehetünk, és részünk lehet ebben a fantasztikus, nem mindennapi látványban. Egy újabb különleges, meseszerű élmény Lappföldről.

Ez a cég kifejezetten kiscsoportos túrákat szervez; aznap este hármunkon kívül csupán egy 4 fős belga baráti társaság jött erre a túrára, akik nagy didergések közepette, mobiltelefonnal próbálták meg fotózni a fényt - sikertelenül. Én azonban felkészültem, és szerettem volna minél többet megtanulni erről a témáról. A túravezetőnk egy fiatal srác volt, aki elmondott néhány érdekességet és tudnivalót a sarki fényről, illetve megnézte a készülő képeimet, és adott néhány tanácsot a beállításokra vonatkozólag. Az útitársaink inkább a szánon kuporogtak, és bevackolták magukat a nagy takarók alá, míg én elszántan és kitartóan próbálkoztam a fotózással. Bevallom, nekem sem volt sok kedvem vacakolni az állvány felállításával a térdig érő hóban és nyomkodni a gépet, miközben még a kesztyűben is majd' lefagytak az ujjaim, de megembereltem magam, hiszen egy lelkes hobbifotóst és -bloggert nem riaszthat vissza holmi -20 fokos sarkvidéki éjszaka attól, hogy elkészítse álmai felvételeit, melyeket aztán büszkén megoszthat a blogján. :) Biztosan nem lettek tökéletesek a beállítások, és a fényjelenség sem volt kimondottan intenzív aznap éjjel, de így is elképesztő élmény volt látni, és teljesült a vágyam a fotózást illetően is, ahhoz képest pedig, hogy életemben először próbáltam sarki fényt fotózni, nem is lett olyan rossz az eredmény. :) Végül a belgák megkértek, hogy küldjek nekik e-mailben néhány képet az általam készítettek közül, aminek készséggel eleget tettem.

TIPPEK A SARKI FÉNY MEGFIGYELÉSÉHEZ ÉS FOTÓZÁSÁHOZ

A sarki fény megfigyelése erősen időjárásfüggő, és bár vannak időszakok, amikor kedvezőbbek a feltételek, soha nincs 100 százalékos garancia arra, hogy látni fogjuk. Érdemes pozitívan hozzáállni, bizakodni, de nem elbízni magunkat, és ha aznap éjjel éppen nem történik meg a csoda, akkor ne éljük meg csalódásként. Mi igyekeztük nem túlságosan beleélni magunkat, és nagyon élveztük magát a túrát, a kalandot és a természeti környezetet is, hiszen egy hófedte sarkvidéki fenyőerdő önmagában véve is gyönyörű. Végül az anyatermészet kegyes volt hozzánk, megláthattuk a fényt is, ami életre szóló élmény volt, és amiért rendkívül hálásak vagyunk.

Manapság már sok weboldal és telefonos applikáció létezik, melyek a sarki fény előfordulásának és a napszél aktivitásának előrejelzésével foglalkoznak. Ezek segítségével akár önállóan is elindulhatunk a fényvadászatra. Ilyen weboldalak például a spaceweather.com vagy a spaceweatherlive.com. Az aurorahunting.fi nevű blogon pedig egy lappföldi profi fotós osztja meg tapasztalatait és tippjeit, emellett kiscsoportos fotótúrákat is szervez a finn Lappföldön.

A sarki fény fotózásához elengedhetetlen egy tükörreflexes digitális (DSLR) fényképezőgép, valamint kötelező kellék az állvány, mivel hosszú záridős felvételeket csak állvány segítségével lehet készíteni. Ezzel már el is árultam, hogy a hosszú záridő az egyik kulcsfontosságú tényező, melyet az adott évszak és az időjárási viszonyok függvényében kell beállítani. Egy borús őszi éjszakán 10-20 másodperc közötti záridő szükséges, míg egy tiszta téli éjszakán, amikor fénylik a hó, csillagos az égbolt, és netán telihold is van, akkor rövidebb, akár 1-5 másodperces záridő is megfelelő lehet. Általában érdemes 10 másodperces záridővel kezdeni, majd a felvételek függvényében lehet kicsit módosítani rajta. Mint a tájfotókhoz általában, úgy a sarki fény megörökítéséhez is nagy látószögű lencsét és kis mélységélességet (tág rekesz) kell használni, hogy az égbolt minél nagyobb szeletét be tudjuk fogni. A lencsének továbbá nagy fényerejűnek kell lennie, a fényérzékenységet (ISO) pedig 1600-3200 körüli értékre kell állítani. Mivel az autofókusz sötétben nem működik, ezért a sarki fényt csakis manuális és végtelenre állított fókusszal lehet lencsevégre kapni. Célszerű kioldózsinórt vagy 2 mp-es önkioldót használni, hiszen exponáláskor, a gomb lenyomásával megmozdítjuk a gépet egy minimális mértékben, így a hosszú záridős felvételek esetében bemozdul, elmosódik a kép, és elrontjuk a felvételt. Hidegben az elemek sokkal gyorsabban lemerülnek, ezért teljesen feltöltött elemmel vágjunk neki a túrának, és lehetőség szerint vigyünk tartalék elemet is, amit érdemes meleg helyen, belső zsebben tartani. Mindemellett pedig érdemes előre elvégezni a szükséges beállításokat, így a helyszínen már nem kell annyit bíbelődni a géppel, és már csak minimális mértékben kell módosítani a beállításokon az időjárás függvényében. Én is így tettem, és utólag nagyon hálás voltam magamnak ezért, hiszen a dermesztő hidegben elgémberedett ujjaimmal és az éjszakai sötétségben nem is tudtam volna mindent megfelelően és a kellő türelemmel beállítani.

RÉNSZARVASOK ÉS HUSKYK

Egy másik szervezett túrán is részt vettünk az Arctic Circle Snowmobile Park nevű cég szervezésében. Ez egy egész napos program volt, a két fő programpont pedig egy rénszarvasfarm és egy huskypark meglátogatása volt, melynek során megismerkedhettünk Lappföld két ikonikus állatfajtájával, közelebb kerülhettünk hozzájuk, és sok mindent megtanulhattunk róluk. Elsőként egy, a városon kívül elhelyezkedő rénszarvasfarmra vittek minket, ahol jelenleg kb. 70 rénszarvas él. Etettünk, simogattunk fiatalabb és idősebb szarvasokat, de volt szerencsénk találkozni egy nagyon különleges, albínó példánnyal is. Megtanultuk finnül üdvözölni őket (moi poro = hello reindeer), emellett részt vettünk egy gyorstalpalón, ahol elsajátítottuk a rénszarvasszánozás fortélyainak alapjait, majd önállóan tettünk meg egy nagy kört az erdőben a rénszarvasszánnal, amiről a végén még egy névre szóló "rénszarvasjogsit" is kaptunk emlékbe. Ezután betértünk melegedni egy nagy, a számi tradíciók szerint épített kunyhóba, ahol kaptunk teát és péksüteményt.

Érdekesség, hogy Finnország lappföldi régiójában kb. 170 ezer ember él, rénszarvasból viszont több, mint 200 ezer található meg az itteni erdőségekben, tehát ebben a térségben több rénszarvas él, mint ember. A rénszarvasokat nagy becsben tartják a helyiek, akik között sok hivatásos rénszarvastartó van. Ők elosztják egymás között a rénszarvasállományt, így minden vadon élő rénszarvasnak van tulajdonosa, gazdája. Ezen a farmon kimondottan azért dolgoznak az itteni rénszarvastartók, hogy szánhúzásra neveljék az itt élő, félvad rénszarvasokat. A rénszarvasszánozás évszázadokon keresztül szerves részét képezte a számi népcsoport hagyományos életmódjának, de manapság az emberek inkább motoros szánnal, vagyis hómobillal közlekednek az erdőben és a hómezőkön, ami nyilván sokkal gyorsabb, kényelmesebb és korszerűbb közlekedési forma. A mindennapi életből mára teljesen kihalt a rénszarvasszánnal való közlekedés, így ez ma már csak turistaattrakció. Ez egy jó példa a turizmus egyik pozitív hozadékára, amikor a turisták kedvéért életben tartanak olyan néphagyományokat, melyek a modernizáció miatt már kivesztek volna a helyiek mindennapjaiból.

A délutánt pedig egy huskyfarmon töltöttük, ahol tündéri kutyusokkal ismerkedtünk meg, és kipróbálhattuk a kutyaszánozást is. Kedvünkre simogattuk, dögönyöztük a huskykat, akik nagyon élvezték a babusgatást, végül pedig tettünk egy kört a kutyaszánnal, amit egy professzionális fogathajtó irányított. Itt is egy nagy jurtában zártuk a programot, ahol megmelegedhettünk egy kicsit, miközben teát kortyoltunk, és sütit majszoltunk, az idegenvezető pedig sok érdekességet mesélt a huskykról és a gondozók teendőiről.

A huskyk tartása, szánhúzásra való nevelése és a kutyaszánnal való közlekedés szintén szerves része a lappföldi hagyományos életmódnak, melyet mindmáig sokan gyakorolnak ezen a vidéken. A husky egy lenyűgöző, kiemelkedően intelligens, játékos és barátságos, ám kitartó és strapabíró kutyafajta. A munkakutyák közé tartozik: teherhordásra, szánhúzásra termett. Igényli, hogy foglalkozzanak vele, óriási mozgásigénye van, napi 8-10 km-t kell futtatni. Mivel nagyon jámbor természetű, nem alkalmas például házőrzésre. Az eredeti szibériai szánhúzó husky jól tűri a hideget, sőt, a fagypont alatti hőmérsékletben érzi igazán jól magát. Nyáron, amikor esetleg +10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, nem is futtatják őket, mert a meleget rosszul viselik. Olyankor kevesebbet mozognak, nem húznak szánt, a turisták is csak sétálhatnak velük az erdőben. A nevelésük és a személyiségfejlődésük során dől el, hogy egy-egy husky milyen szerepet fog betölteni a szánhúzásban. Egy fogat jellemzően 10 vagy 12 kutyából áll, melyben mindenkinek megvan a maga feladata. A legelöl levő kutyák a vezetők (lead dog). Ez egy kiemelt szerepkör, hiszen a vezetőknek kell a legokosabbnak lenniük: meg kell tanulniuk kiszűrni a zajokat és csak a fogathajtó vezényszavaira koncentrálni, emellett tudniuk kell irányítani és kordában tartani a mögöttük futó kutyákat is. A vezetők leggyakrabban a nőstények közül kerülnek ki. Közvetlenül a vezetők mögött a lendítők/kormányzók helyezkednek el (swing dog), akik segítenek a vezetőknek kormányozni a fogatot például egy kanyarban. A középen elhelyezkedő kutyusok a csapatkutyák (team dog). Nekik nem kell se túl okosnak, se túl erősnek lenniük: engedelmesen követik az előttük futó kutyákat, jó csapatjátékosok. A hátsó, tehát a szánhoz legközelebb levő kutyák pedig a húzók (wheel dog). Ők a fogat igáslovai: erősek és nyugodt természetűek, hiszen rájuk nehezedik a legnagyobb súly, és az ő feladatuk a szán egyenesben tartása, amit erős és egyenletes húzással tudnak kivitelezni.

ROVANIEMI LÁTNIVALÓI

Rovaniemi egy nyugodt, álmos kisváros az Északi sarkkör mentén. Az itt élő emberek temperamentuma összhangban van az errefelé uralkodó éghajlattal: zárkózottak és fagyosak. A városkában nem túl sok érdemi látnivaló van, hiszen elsősorban a város környéki programok, a természet és az élővilág miatt utazik ide a legtöbb külföldi látogató. Mi is inkább csak bázishelyként és kiindulópontként használtuk a várost, de azért eltöltöttünk egy laza napot magában a városban is, melynek során megnéztük Rovaniemi fő nevezetességét, az Arktikum nevű múzeumot és tudományos központot. Ez egy modern és izgalmas létesítmény, melyet 2-3 óra alatt lehet alaposan körbejárni. Szemléletes és interaktív kiállításokon keresztül nyerhetünk átfogó betekintést többek között a sarkvidék élővilágába, a lappok néphagyományaiba és Rovaniemi történelmébe. Gyönyörű fotókiállításokat nézhetünk végig a sarki fényről, de sok érdekességet megtanulhatunk például a régió iparáról és a környező vidéken fellelhető nyersanyagokról, és még egy mesterséges igluba is betérhetünk fagyoskodni egy kicsit. Ha valaki több időt tölt a városban, és szeretne jobban belemélyedni a helyi kultúrába, akkor érdemes lehet kiváltani a Culture Pass nevű csomagot, mely kedvezményes belépést biztosít két másik létesítménybe, a Korundi és a Pilke nevű komplexumokba is. Az előbbi egy kulturális intézmény, ahol kortárs művészeti alkotásokat tekinthetünk meg, az utóbbi pedig egy tudományos központ, ahol különféle játékos kísérleteken keresztül ismerkedhetünk meg a sarkvidék erdőségeivel, a fakitermeléssel és a biogazdálkodással (hasonló, mint a budapesti Csodák Palotája). A csomagot előre meg lehet vásárolni az Arktikum hivatalos weboldalán, ahol további hasznos információk, aktualitások, jegyárak, nyitvatartási idő, megközelítés és sok minden más is megtalálható.

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

2020 februárjában töltöttünk el szűk egy hetet a finnországi Lappföldön, saját szervezésben. Akkoriban még csak az első híradások érkeztek arról, hogy Európában is megjelent a koronavírus, de mi még épp a járvány robbanásszerű elterjedése előtt utaztunk. Akkor még csak Kínából érkeztek aggasztó hírek, de Európában nem volt pánik, és nem voltak korlátozások. Szerencsénk volt az időzítéssel; ha néhány héttel későbbre tervezzük ezt az utat, alighanem meghiúsul.

REPJEGY

A Finnair légitársaság járatával utaztunk Budapestről, és a finn fővárosban, Helsinkiben szálltunk át. Ha a finn Lappföldet szeretnénk meglátogatni, akkor mindenképp Rovaniemibe kell utaznunk, hiszen ez a városka a régió központja. Helsinkin kívül azonban mindössze 1-2 európai nagyvárosból érkezik közvetlen járat Rovaniemibe, így az egész Bécs-Budapest-Pozsony háromszögből is a Finnair átszállásos járata az egyetlen értelmes eljutási mód. Mivel a Finnair légitársaság számára ez gyakorlatilag egy monopolhelyzet, ezért nagyon drága a repjegy ahhoz képest, hogy egy Európán belüli úti célról van szó. Cserébe nyújtott némi vigaszt, hogy legalább minden flottul zajlott, az átszállási idő épp kényelmes volt, és annak ellenére, hogy ún. basic jegyet vettünk, ami nem tartalmaz fedélzeti ellátást, kaptunk bizonyos italokat (kávé, tea, egyes üdítők) ingyen a repülőúton.

KÖZLEKEDÉS

Ezúttal úgy gondoltuk, nem érdemes autót bérelnünk, hiszen mindvégig egyetlen szálláshelyen tartózkodtunk, a programjaink nagy része szervezett túra volt, a fennmaradó időnket pedig a városban töltöttük. Egyedül Mikulásfalvára és az utazás végén a reptérre kellett valahogy eljutnunk, ezt pedig busszal oldottuk meg. A buszhálózat elég jó, sűrűn vannak járatok. A városközpontból Mikulásfalvára a 8-as számú busz közlekedik, illetve a Santa's Express nevű busztársaság üzemeltet egy afféle turistajáratot, mely kimondottan a turisták számára releváns helyeket köti össze a belvárossal, például Mikulásfalvát vagy a repteret. Az aktuális menetrendről érdemes előre tájékozódni.

SZÁLLÁS ÉS ÉTKEZÉS

A Reindeer Luxury House nevű helyen szálltunk meg, ami egy magánlakás Rovaniemi központjában. A tulaj kijött értünk a reptérre, majd megmutatta a lakást, és tartott egy kis eligazítást. Egy csendes, félreeső utcában voltunk, de egyúttal a városközpontban, ahol minden egy karnyújtásnyira volt, a skandináv árakhoz képest pedig kifejezetten jutányos áron tudtuk kibérelni hármunknak. A közelben, gyalogos távolságra voltak boltok és kisebb éttermek, így könnyedén el tudtuk intézni a bevásárlást, és a lakáshoz tartozó konyhasarokban készítettünk reggelire rántottát vagy bundás kenyeret, esetleg főztünk virslit. Vacsorára pedig vittünk haza pizzát vagy valami hasonlót az egyik közeli gyorsétteremből, így könnyen és olcsón megoldottuk az étkezéseket is.

EGYÉB

Finnország az EU tagja, euró a fizetőeszköz, és az EU-s adatroaming is kifogástalanul működik. Nincsenek sem egészségügyi, sem biztonsági kockázatok. A csapvíz iható. Elterjedt az angol nyelv használata. Mindenhol lehet bankkártyával fizetni, sőt, inkább ezt preferálják a készpénzhasználattal szemben. Skandinávia egy híresen fejlett és ezzel együtt egy híresen drága régió, ez alól Finnország sem kivétel. Alapvetően minden rettentő drága. A szállást és az étkezést mindig igyekszünk a lehető legolcsóbban megoldani, de a programokon, látnivalókon nem spórolunk, hiszen azért utazunk el valahová, hogy minél több tapasztalatot és élményt szerezzünk. Ezúttal sem volt ez másként, de még így is elköltöttünk egy kisebb vagyont a látnivalókra, emlékek gyűjtésére. A szervezett programok is drágák voltak, de az ország fejlettsége miatt legalább magas színvonalú szolgáltatásokat kaptunk, és minden gördülékenyen zajlott.

Teljesen beleszerettünk ebbe a téli mesevilágba, ami abszolút visszaidézte azokat az igazi, szép teleket, melyeket még gyerekkorunkban éltünk meg, és amiket a klímaváltozás miatt, sajnos, mifelénk már egyre ritkábban lehet tapasztalni. Mivel én nagyon fázós vagyok, nem hittem volna, hogy ennyire fogom élvezni a sarkvidéki hideget, és voltak is félelmeim a tűrőképességemet illetően, de végül egész jól bírtam. Sosem vonzott különösebben Skandinávia; kamionnal jártunk már Dániában és Svédország déli részén, de azok a területek, főleg abból a perspektívából, nem igazán nyerték el tetszésünket. Egyedül a finn Lappföld volt az a régió, mely mindig is szerepelt a bakancslistánkon, amit ezennel kipipálhattunk, de most már kicsit másként tekintünk az egész térségre. Nyugalom, fenyőillat, hótakaró, vadregényes táj, érintetlen természet, gazdag élővilág... A magánéletünkben most jártunk először Skandináviában, de egész biztosan nem utoljára!